Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Prečo kritizujem Fica, ale nie Orbána?

30.04.2018, 00:00
Nemusí sa nám páčiť, čo ten Orbán tam stvára a určite sa to nepáči ani miliónom Maďarom, ktorí ho nevolili. Ale tento boj musia zviesť oni sami.

Pod vedením Roberta Fica utrpel druhý pilier značné škody, sporitelia prišli o stovky miliónov eur, a to sme patrične kritizovali. Aj pod Orbánom utrpel maďarský sporivý systém značné škody, no neviem presne aké, možno väčšie. Neviem ani len, ako sa ten maďarský sporivý systém volá. Možno druhý pilier, možno niečo s penzijným pripoistením... Neviem, lebo ma to až tak veľmi nezaujíma. Teda vôbec, ak mám byť úprimný. Hlavný dôvod je ten, že som slovenský politik, žijúci na Slovensku, platený slovenskými daňovníkmi a volený slovenskými voličmi. V mojej náplni práce nie je Viktor Orbán.

Ak by som žil v Maďarsku a bol tam opozičný politik, zaručene by som k rovnakých chybám a prešľapom zaujal rovnaký postoj, ako to robím tu doma. Lenže tam nežijem, a preto vravím, že je nutné, možno dokonca jedinou možnosťou, rešpektovať výsledky volieb. Tie sú také, že polovica voličov si (v konečnom dôsledku) želá Orbána za predsedu vlády. Nemusí sa nám páčiť, čo ten Orbán tam stvára a určite sa to nepáči ani miliónom Maďarom, ktorí ho nevolili. Ale tento boj musia zviesť oni sami. Nie okolité krajiny a už vôbec nie Európska únia. Čo by však Európska únia robiť mala, je dohliadať na to, aby bol zachovaný priestor slobody. Napríklad, aby voľby boli naozaj tajné a sčítanie hlasov korektné.


Tým rozhodne Orbána nechcem obhajovať, naopak, žijúc v Maďarsku by som patril k jeho najväčším kritikom, keďže on je ľavičiar a robí mnoho krokov, ktoré obmedzujú slobodu jednotlivca.

Rozumiem aj výhrade, že v prípade niektorých politík tej-ktorej krajiny môže ísť o porušenie európskych hodnôt. To však vnímam ako nebezpečnú skratku. Tým, že európske hodnoty nie sú presne definované, používajú sa na vysvetlenie kadečoho. Napríklad toho, že slovenskí daňovníci mali tú česť vystaviť pre gréckych daňovníkov neodvolateľné a bezpodmienečné záruky, ktoré momentom vystavenia zvýšili slovenský verejný dlh o 1,3 miliardy eur. Toto bolo v rozpore s pravidlami fungovania EÚ, konkrétne s článkom 125 zmluvy. Lebo európske hodnoty.

Európskou hodnotou je aj solidarita. Napríklad solidarita s migrantmi. Je teda v poriadku, ak úradníci v Bruseli rozhodnú, že v rámci solidarity a na základe európskych hodnôt zoberieme XY migrantov? Ja hovorím, že rozhodne nie. O tom, kto bude na území Slovenska žiť, môžu rozhodnúť len občania Slovenska. V demokratických, tajných, úplných, rovných a korektne sčítaných voľbách.
A ak v takýchto voľbách si ľudia zvolili Orbána, nemusí sa nám to páčiť, ale musíme to akceptovať.


01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 08:41