Richard RašiTASR
StoryEditor

Strážime verejné financie

09.05.2018, 00:00

Vláda Petra Pellegriniho si stanovila jasný cieľ. Aby sa ľuďom na Slovensku žilo jednoduchšie. Preto nikoho neprekvapilo, keď nám premiér na rokovaní vlády dal jasnú úlohu – aby si každý minister na svojom rezorte spravil revíziu a odstránil nadbytočnú byrokraciu, ktorú od ľudí či podnikateľov vyžadujú a ktorá ide nad rámec požiadaviek EÚ. U nás na úrade to znamená v informatizácii približovanie sa k zásade jedenkrát a dosť, pri eurofondoch najmä odbúravanie rôznych potvrdení a zjednodušovanie verejného obstarávania. Prvý krok príde už na dnes začínajúcej sa schôdzi parlamentu. Ak poslanci schvália Zákon proti byrokracii, občanom ušetríme ročne až 620-tisíc hodín chodenia po úradoch a 13 miliónov eur na poplatkoch za štyri výpisy, ktoré už štát nikdy nebude vyžadovať, na cestovných nákladoch a na strate času pri ich vybavovaní.

V napĺňaní princípov jednoduchšieho, ale zároveň efektívneho štátu pomáha nielen nášmu úradu, ale aj ďalším rezortom naša implementačná jednotka. Vznikla v júni 2017 pre projekt Hodnota za peniaze, a to po vzore britskej „Delivery Unit“, ktorú v roku 2001 založil Tony Blair. V minulom desaťročí vznikali implementačné jednotky po celom svete, no dnes je naša Implementačná jednotka jedinou fungujúcou v Európskej únii. Jej úlohou je nielen monitorovať, či ministerstvá plnia svoje vytýčené ciele, ale zároveň aj vstupovať do procesov a ukázať rezortom cestu, akou by sa mali vydať, aby smerovali k napĺňaniu svojich priorít. Užitočným príkladom jej činnosti sú opatrenia, ktoré spolu s kolegami z rezortu zdravotníctva spravili v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Ich výsledkom je, že z ušetrených zdrojov dostáva každý hospitalizovaný pacient základný balíček pacienta.


Keď pred dvoma rokmi vznikol Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, dostal do kompetencii aj nadrezortnú koordináciu viacerých aktivít. Jednou z nich je stráženie opatrení Hodnoty za peniaze v rezortoch. A práve to je práca Implementačnej jednotky. Za rok 2017 sa podarilo ušetriť 80 miliónov eur v zdravotníctve, naštartovať diskusie o príprave analyticky podloženého investičného plánu projektov na doprave a začalo sa upratovať v oblasti IT výdavkov v štáte. V tomto roku sa pozrú na ďalšie tri rezorty – na sociálnu oblasť, vzdelávanie a životné prostredie.

Verím, že aj vďaka práci mojich kolegýň z tejto jednotky, ktorú mimochodom ocenil aj Medzinárodný menový fond či Európska komisia, sa postupnými krokmi podarí z našej krásnej krajiny urobiť ešte modernejší a efektívnejší štát.

01 - Modified: 2024-05-02 22:06:52 - Feat.: - Title: Kto nahradí Pellegriniho: Saková vypadla z hry, na MIRRI by po odchode Rašiho mohol prísť štátny tajomník 02 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 05 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 23:32