Flickr
StoryEditor

Vychladne s rozumom i civilizácia?

22.05.2018, 00:00
Kolaps civilizácie je silné slovo - ona skončí a bude nahradená inou, tak to vo vývoji ľudstva ide stále.

So stratou skutočnej ľudskosti stojacej na hodnotách spravodlivosti, cti, ohľaduplnosti, skromnosti, jednoduchosti, ušľachtilosti sa často hovorí o civilizačnom kolapse. Kolaps civilizácie je silné slovo - ona skončí a bude nahradená inou, tak to vo vývoji ľudstva ide stále. Kolaps to by bola vojna. Aj to môže byť. Nevieme, čo mocní s nami zamýšľajú.

Máme nejaké možnosti kreativity, ale nesmú narúšať základné mocenské línie. No a intelektuálna kreativita sa potichu vytratila. Zostala technika a mamon, čo je veľkou chybou. Som presvedčený, že ten čo dokáže okolo seba vytvoriť prostredie úcty a hodnotné vzťahy, má väčšiu šancu na to, aby život prežíval do hĺbky. Je to možnosť porozumieť tomu, čo je najdôležitejšie.

Ako ďalej? Myslím si, že by bolo vhodné obnoviť ideu humanizmu namiesto prázdneho liberalizmu, aby sa človek dostal do stredu tvorby politiky. Humanizmus nie ako filozofia, ale ako ľudský prístup.

Ak má centrum moci záujem robiť pre ľudí, takže usilovať sa o demokraciu, tak musí byť človek v centre úvah - všetkých. Inak ide iba o hru na demokraciu a zneužívanie viery ľudí, že to tak musí byť. Uvedomujem si, že priveľa humanizmu, to znamená uprednostňovanie záujmov človeka pred ostatnými živými organizmami môže myť tiež negatívny dopad.

Od toho je len krok k tomu, že sa budú uprednostňovať iba niektorí ľudia, teda tí naši. Myslím si, že lepšia je idea dodržiavania zákonov, a to tak zákonov vytvorených ľuďmi ako aj zákonov prírodných.

To môže viesť k zvykovému systému spolunažívania overenému skúsenosťami viacerých generácií. Tradičná kultúra a tradičná civilizácia sú síce konzervatívne, no ak sa nenarušuje ich systém zvonku, tak sú šetrné ku všetkým. V každom prípade veľa zlých rozhodnutí nás len spomalí, ale nezastaví.

Ako bonus nám zostane poučenie. Osobne si teda nemyslím si, že príde kolaps . Máme dostatok jedla, možnosti ubytovania, vodu, nie je vojna. Posúvajú nás technológie. Zmeny sú rýchle, spoločnosť sa prispôsobuje a zlepšuje pomalšie-krôčikmi. Predražené upratovanie, stravovanie, CT, IT- je väčšia kontrola, zverejňovanie, ľudia sú už citliví-krôčik.

Spoločnosť je zložená z mnoho rôznych jednotlivcov na jednej lodi. Ak začnem veslovať iným smerom ako väčšina, možno sa niekto pridá. Malé krôčiky vedú loď na pomalú zmenu kurzu. Vždy budú jednotlivci, ktorí veslujú opačne, ale nemali by zmeniť kurz napr. extrémisti. Všetko v živote je príjemné, pokiaľ to nie je extrémne. Ani podľa profesora fyziky, klimatológa žiaden kolaps na Zemi v najbližšom milióne rokov nebude znamenať ani koniec sveta a ani koniec života.

Astronomické podmienky sú nastavené tak, že aj pri najhoršej možnej kombinácii ničivých faktorov: supervulkán, pád asteroidu s rozmerom nad 50 km, nukleárna vojna, veľké tektonické pohyby, nákaza neznámymi onemocneniami vždy ešte zostane dosť živých organizmov na to, aby sa počas 5-10 miliónov rokov Zem celkom zotavila a znova tu bude bujnieť život v novej, nám ešte neznámej zostave ekosystémov.

Človek je len nepatrnou epizódou v živote našej Zeme, s tým sa musíme zmieriť. Počas 4750 miliónov rokov existencie Zeme v dnešnom ponímaní existuje pozoruhodnejší počet civilizovaných ľudí na Zemi len v trvaní asi 0,01 milióna rokov, čo je naozaj zanedbateľná epizóda.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 15:45