Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Dôchodky – výška alebo dĺžka

10.06.2018, 22:52
Posuňme sa o 30 rokov vpred, do roku 2048.

V roku 1979 sa na Slovensku narodilo historicky najviac detí, vyše 98-tisíc. Dnes sú z týchto „Husákových detí“ štyridsiatnici, približne v polovici svojho pracovného života a platia odvody do prvého, takzvaného priebežného piliera. „Priebežný“ znamená, že odvody pracujúcich sú okamžite použité na vyplatenie dôchodkov tým, ktorí už nepracujú a ktorých je v jednom ročníku menej než 60-tisíc. Dnes sa teda (v jednom ročníku) vyše 90-tisíc ľudí skladá na dôchodky pre menej než 60-tisíc dôchodcov, čo je jeden a pol pracujúceho na jedného dôchodcu.

Posuňme sa o 30 rokov vpred, do roku 2048. Z dnešných pracujúcich sú dôchodcovia, ročník 1979 tvorí historicky najpočetnejší ročník dôchodcov a cez priebežný pilier sa im na dôchodky skladajú dnešné deti, ktorých je však už len niečo vyše 50-tisíc. Pomer sa teda otáča z 1,5 k jednej na jedna k 1,5. Slovami: dnes živí jedného dôchodcu jeden a pol pracujúceho, o 30 rokov bude jeden pracujúci živiť jeden a pol dôchodcu.


Keďže Robert Fico s veľkým úspechom ničil druhý pilier, ktorý je sporivý, nedá sa spoliehať na to, že dnešní pracujúci budú mať na dôchodok našetrené, a teda budú odkázaní na prvý, priebežný pilier. Aby prvý pilier dokázal aj v budúcnosti vyplácať dôchodky, je možné spraviť tri opatrenia: 1. zvýšiť odvod do prvého piliera, 2. znížiť dôchodky vyplácané z prvého piliera alebo 3. začať dôchodky vyplácať neskôr, teda predĺžiť vek odchodu do dôchodku.


Odvody na starobné poistenie máme už dnes jedny z najvyšších a dôchodky nízke. Preto prichádza do úvahy práve tretia možnosť, zvýšenie veku odchodu do dôchodku. Takýto zákon prijal, nebudete veriť, Smer počas svojej druhej vlády, čo bola jedna z mála rozumných vecí, ktoré Smer urobil. Viem, že to neznie ľúbivo, ale ak vek dožitia rastie, je rozumné, aby primerane rástol aj vek odchodu do dôchodku. Alternatíva totiž je zníženie samotného dôchodku, a preto nie je na výber vyšší vek alebo nižší vek, ale na výber je nižší vek a nižší dôchodok alebo vyšší vek a vyšší dôchodok.


Žiaľ, pokles preferencií a skutočnosť, že Robert Fico je v Smere už len trpený apendix (ako sa svojho času vyjadril Matovič o Kaliňákovi), spôsobili návrat neskutočného populizmu, a tak Smer teraz neguje vlastný zákon spred niekoľkých rokov. K tomu sa pridá Andrej Danko, ktorý má síce plné ústa zodpovednosti, ale úplne nezodpovedne navrhne ešte väčšiu deštrukciu prvého piliera – zníženie veku odchodu do dôchodku o ďalší rok. Presne toto sa dialo v Grécku predtým, ako zbankrotovali. Jediný Most mal dosť rozumu a odvahy povedať nie.


V opozícii to tiež nevyzerá ružovo, dve veľké strany OĽaNo a Sme rodina na túto hru naskočili a ostáva dúfať, že nakoniec aj u nich zvíťazí zdravý rozum.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:21