Martin Vlachynský, analytik INESSPavol Funtál
StoryEditor

Giganty zacielili na zdravotníctvo

27.08.2018, 00:00
Amazon, IBM, Microsoft, Google a Salesforce navrhli spoločné štandardy pre zdieľanie medicínskych dát.

V polovici augusta ohlásil – ako už je štandardom, cez Twitter – profesor na Harvarde, vyučujúci aj na MIT a jeden z najznámejších amerických kardiochirugov Maulik Majmudar, že prijal ponuku od Amazonu.

Moment, nie je Amazon spoločnosť rozosielajúca knihy a elektronické hračky? Len ak ste nesledovali dianie posledných rokov. Okrem toho, že sa jej zakladateľ Jeff Bezos stal najbohatším mužom planéty, Amazon samotný vyrástol na jedného z inovačných lídrov vo svete a jeho biznis zasahuje do všetkých oblastí ľudského života. Najnovšie pripravujú frontálny útok na zdravotníctvo.

Profesor Majmudar nie je náhodná akvizícia. V Massachusetskej všeobecnej nemocnici viedol Transformačné laboratórium zdravotnej starostlivosti, ktorého hlavnou úlohou bola transformácia fungovania zdravotníctva pomocou najnovších inovácií. Nie je zďaleka prvým medicínskym expertom, ktorého Amazon prijal v poslednej dobe. Spoločnosť okrem toho kúpila online lekárenskú spoločnosť PillPack a chystá rozšírenie sortimentu nielen na lieky a medicínske zariadenia, ale aj integráciu Alexy, hlasom ovládaného asistenta, s aplikáciami na podporu zdravého životného štýlu. Popri tom pripravuje aj vlastné kliniky pre zamestnancov. S viac ako pol miliónom zamestnancov je Amazon druhým najväčším zamestnávateľom v USA a náklady na zdravotnú starostlivosť predstavujú v benefitoch nemalú položku. Spojili sa v tom s J. P. Morgan a Berkshire Hathaway, takže ich plány sa môžu týkať až 1,2 milióna zamestnancov.


Kardiovaskulárne ochorenia, najväčší zabijak, zaujímajú aj iné tech giganty. Google má výskumnú spoločnosť Verily, ktorá sa venuje zdravotným otázkam a šéfuje jej kardiologička Jessica Mega. Vic Gundotra, opäť kardiológ a bývalý viceprezident Google, sa v roku 2016 stal šéfom spoločnosti Alivecor, ktorá vyvíja softvérové a hardvérové medicínske nadstavby pre mobilné zariadenia. Diagnostický počítač Watson od IBM môžete stretnúť už aj na Slovensku. Facebook sa zase snaží dohodnúť s veľkými americkými nemocnicami na zdieľaní medicínskych dát a prekvapenie, aj jeho medicínskemu výskumnému tímu šéfuje kardiológ Freddy Abnousi. Amazon, IBM, Microsoft, Google a Salesforce začiatkom augusta dokonca navrhli spoločné štandardy pre zdieľanie medicínskych dát, ktoré by sa mali stať pilierom digitálnej medicíny.

Americké výdavky na zdravotníctvo podľa OECD dosahujú už 17 percent HDP. So starnúcou populáciou naprieč celým západným svetom budú rasť nároky nielen na zdravotnú starostlivosť ako takú, ale aj na jej finančnú dostupnosť. Technologickí lídri sú pripravení. Ale budú pripravené aj preregulované zdravotné systémy vo svete?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 20:56