Anna ZemanováSaS
StoryEditor

Lex Žitný ostrov. Zákon, ktorý znečistí ochranu našich vôd

05.10.2018, 14:00
Spolu s odborníkmi, ktorí sa spoločne so mnou venujú ochrane vôd, sa s obavou pozeráme na navrhované zmeny a pýtame sa: Náhoda? Nemyslíme.

Minister životného prostredia László Sólymos predložil do parlamentu zákon, ktorý mal zaručiť ochranu našej najväčšej zásobárne pitnej vody. Žiaľ, hrozí, že Lex Žitný ostrov spôsobí presný opak.

Aké sú najzásadnejšie nedostatky?

Pôvodne mal minister zámer chrániť vodohospodársky významné územia. Nový zákon mal postaviť Žitný ostrov na piedestál a zabezpečiť zvýšenú ochranu obrovských zásob podzemnej vody, ktorú v sebe tento kus zeme ukrýva. Počas medzirezortného pripomienkového konania sa však návrh zákona zásadne zmenil.

Namiesto zvýšenej ochrany nastáva chaos a právna neistota. Vodohospodárske lokality budú dokonca zraniteľnejšie ako doteraz. Prečo?

Ministerstvo životného prostredia púšťa z rúk svoju právomoc kontrolovať tieto oblasti a prenecháva ich ministerstvu pôdohospodárstva, čo je absurdné. Rovnako sa osekávajú povinnosti Úradu verejného zdravotníctva (a teda hygiene) kontrolovať stav vôd.

A čo je najparadoxnejšie – to, čo dnešný zákon o vodách prísne kontroluje, nový zákon uvoľňuje. Tam, kde sa dnes vyžadujú súhlasy Štátnej vodnej správy, už po novom viac nebudú potrebné.

Rovnako nebudú viac potrebné povolenia a súhlasy ďalších orgánov štátnej správy. Konkrétne ide o ťažbu štrkov v chránených územiach. Oproti pôvodnej verzii vypadol odkaz na banský zákon. Maličká zmena, avšak s obrovským dopadom.

Cui bono? V koho prospech?

Spolu s odborníkmi, ktorí sa spoločne so mnou venujú ochrane vôd, sa s obavou pozeráme na navrhované zmeny a pýtame sa: Náhoda? Nemyslíme.

Trápi nás obava, že uvoľnenie ochrany vodohospodárskych oblastí sleduje jeden cieľ. Zákon, ktorý bude platiť už od začiatku januára, zjednoduší cestu ťažbe štrku na Žitnom ostrove. Štrk je momentálne mimoriadne žiadaný na stavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Povolenia sú však zdĺhavé a investor už teraz čelí problémom s ťažobnými kazetami, ktoré umiestnil načierno.

Posledné, čo mu teraz chýba ku šťastiu, je riešiť proces EIA – a teda posudzovanie vplyvov na životné prostredie. S novým zákonom by mal k ťažbe cestu otvorenú bez toho, aby riešil „otravné“ povolenia. Hrozila by mu síce sankcia, ale len symbolická. Pre tieto podozrenia som už podala podnet na ministerstvo životného prostredia. 

V SaS preto vyzývame ministra Sólymosa, aby Lex Žitný ostrov stiahol z parlamentu. Ak tak neurobí, apelujem na poslancov, aby zákon nepodporili. Zároveň vyzývame verejnosť, aby sa k nám pridala a spolu s nami volala po ochrane našich vôd. Inak nám hrozí, že si zničíme to, čo sme chceli zanechať našim deťom – vzácne bohatstvo zásob pitnej vody. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:58