Adela BanášováTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Adela Vinczeová: Darujte si pod stromček sebavedomie...​

06.12.2018, 23:00
Ako to, že existujú muži, ktorí nadovšetko milujú svoje bucľaté krásne ženy, a je im jedno, čo je v reklamách na plavky?

... hovorí vianočná reklama plastickej chirurgie. Rešpektujem tento medicínsky odbor s plnou vážnosťou. Skôr ma v tejto súvislosti zaujíma samotný význam sebavedomia. Niekto sa totiž rozčuľuje, že dokonalé modelky na bilbordoch spôsobujú ženám depresie, poruchy prijímania potravy, že vlastne tento chorý svet nám berie sebavedomie.

Dá sa však skutočné seba-vedomie meniť zvonka? Momenty, ktoré nás iritujú, nám svojimi pichnutiami ukazujú, čo v sebe nemáme vyriešené. Rôzne „iritanty“ sú zrkadlom nášho zraneného vnútra. Preto nás hnevajú, čo je však dôležitejšie – sú aj dokonalým pomocníkom pri uvedomení si seba.

Keď meníme, obrazne povedané, len „bilbordy“, veríme, že nám bude lepšie. No je to, ako keby ste chceli vytlačiť vyrážku nie na vlastnej tvári, ale na jej odraze v zrkadle. Seba-vedomie je uvedomenie si seba. Aj svojich zranení, vedieť, že mám povedzme strach z opustenia, lebo sa možno môj rodič v istom pre mňa dôležitom vývinovom období zachoval ako veľká životná skúška a ja som uverila, že moja vlastná, aj telesná dokonalosť, je jedinou cestou, ako ostať milovaná. Možno je to iný príbeh. Možno ho nie je potrebné poznať. Keď si však uvedomím, že je to vo mne, nadobudnem konečne skutočné seba-vedomie a zároveň slobodu. Vtedy nadobudnem kľúč, ako zmeniť pocit zo seba, zmeniť to, čo môže priniesť skutočnú spokojnosť – cez počiatočné pochopenie (u detí je to, samozrejme, podnet na zamyslenie sa rodičov).


My sa však namiesto toho obraciame s varovným prstom na všetko okolo nás. Súhlasím absolútne – dbajme na to, aby sa ani okolím nešírili ohýbané hodnoty, nech nám záleží na tom, čo sa stáva naším prirodzeným prostredím. Ale neviňme IBA vonkajšok za všetko, keď kľúč k zmene je v nás pre nás samých, alebo v nás pre naše deti. Prečo ma neiritujú prsnaté modelky na bilbordoch? Prečo moja spolužiačka už v osemnástke utekala za nasporené peniaze na plastiku? Chodili sme okolo rôznych bilbordov? Ako to, že existujú muži, ktorí nadovšetko milujú svoje bucľaté krásne ženy, a je im jedno, čo je v reklamách na plavky? Nedostali sa im do rúk výtlačky s chudými modelkami? Ženské telo je len jednou z tém. Každý však spozná tú svoju podľa spoľahlivej hlbokej iritácie.

Takže – darujme si vedomie seba, alebo, lepšie povedané – sebauvedomenie. Na chvíľu možno zosmutnieme, ale postupne pomaly budeme stále spokojnejší. Verím, že takto sa začne meniť aj náš odraz na „bilbordoch“, i keď v skutočnom sebavedomí už na ne nebudeme ani pozerať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 23:00