Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Peter Pellegrini: Vyrovnaný rozpočet slúži ľuďom

10.12.2018, 23:00
Napriek tomu, že ide o vyrovnaný rozpočet, že znižujeme našu zadlženosť, dbáme na to, aby sme menili kvalitu života našich občanov k lepšiemu.

V týchto dňoch pristúpila moja vláda a parlament k významnému kroku v mladej slovenskej histórii. V parlamente bol schválený návrh vyrovnaného rozpočtu, ktorý v sebe nesie niekoľko zásadných odkazov. V etickej rovine za podstatné považujem, že sme skončili so zadlžovaním našich mladších generácií. V zahraničnopolitickej je to odkaz partnerom v eurozóne, že si ctíme pravidlá a záleží nám na jej stabilite a prosperite. A napokon v ekonomicko-sociálnej rovine považujem za dôležité slovenskej verejnosti povedať, že ak sa darí štátu, musí to pocítiť aj občan.

Napriek tomu, že ide o vyrovnaný rozpočet, že znižujeme našu zadlženosť, dbáme na to, aby sme menili kvalitu života našich občanov k lepšiemu. Tento rozpočet sme nerobili pre analytikov. Za každým číslom v jednotlivých kapitolách vidíme človeka, jeho osud, ktorý potrebuje našu pomoc. Rozpočet na budúci rok má ambíciu meniť úroveň a kvalitu života ľudí na Slovensku. Chceme mať zo Slovenskej republiky modernú, dynamicky sa rozvíjajúcu krajinu a som rád, že aj v tejto oblasti sme sa zásadne posunuli vpred.
Najbezprostrednejšie občania pocítia nárast miezd vo verejnom sektore, zvyšovanie minimálnej mzdy, ale aj opatrenia štátu na lepšie ohodnotenie práce v noci, cez víkendy a vo sviatky. Minimálna mzda stúpne od januára budúceho roku z doterajších 480 na 520 eur. Vyššie výplaty sa týkajú viac ako 150-tisíc zamestnancov, a to v súkromnom aj vo verejnom sektore.

V najbližších dvoch rokoch tak dôjde k historicky najvyššiemu zvýšeniu platov zamestnancov verejnej správy. Prakticky v priebehu jedného roka o 20 percent. Zvýšenie sa týka 350-tisíc zamestnancov štátu počnúc všetkými profesiami.

V sociálnej oblasti si ako jednu z priorít uvedomujeme podporu rodinnej politiky. Demografické riziká nám velia podporovať a sociálne ochraňovať mladé rodiny s deťmi. Celková podpora rodiny predstavuje výdavky v sume 756 miliónov eur. V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že jedným z najdôležitejších sociálnych opatrení je zavedenie bezplatného stravovania v materských a na základných školách.

V rozpočte sme nezabudli ani na našich poľnohospodárov, kde sa ráta s rezervou 50 miliónov eur. Počítame s tým, že poklesne DPH na ubytovanie z 20 na 10 percent a zavedú sa dotované rekreačné poukážky na dovolenku na Slovensku. Od januára si polepšia aj seniori, počíta sa s tým, že priemerný starobný dôchodok sa zvýši. Rád by som sa pristavil pri oblasti zdravotníctva. Celkové príjmy sa tu na rok 2019 predpokladajú vo výške 5,04 miliardy eur s medziročným rastom 243,8 milióna eur.
Uvedené čísla jasne ukazujú, že našou ambíciou je v budúcom roku formovať moderný a sebavedomý štát so silnou sociálnou politikou. Priateľský k občanom a meniaci kvalitu ich života. Držme si palce, priatelia!

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:12