Reuters
StoryEditor

K sporu medzi Ruskom a Ukrajinou – pravdu hľadajme a nevyrábajme

10.12.2018, 23:00
Ozbrojený konflikt, ktorý sa nazýva i vojnový, sa stáva príležitosťou pre mnohé zlá.

Nie som odborníkom ani na medzinárodné právo a ani na pravidlá lodnej dopravy v medzinárodných a národných vodách. Vzhľadom na moju profesiovu pozíciu, ma vždy zaujíma ľudské utrpenie . Človek v predvianočnom zhone ľahko zabúda a žije len konzumom. Téma utrpenia je mu cudzia.

Ozbrojený konflikt, ktorý sa nazýva i vojnový, sa stáva príležitosťou pre mnohé zlá. Najcennejšia hodnota – ľudský život tu začína strácať na svojej prirodzenej hodnote. Z človeka sa často stáva iba číslo v štatistike, alebo nástroj na dosiahnutie cieľa, ktorým je víťazstvo národa, štátu alebo krajiny. Ako keby sa nenávisť stala normálnou formou bytia a zlo získalo novú podobu, nový vzhľad.

Zaistenie mieru by malo byť podmienkou pokroku ľudstva. Zdá sa mi, že ľudstvo zlyháva. Je možné, že ľudstvo nezlyháva, zlyháva pár krikľúňov, , ktorí majú moc a robiť zle je pre nich štandardom.

Dúfam v normalizáciu. Len vďaka porozumeniu a vzájomnej úcte vieme vedľa seba žiť v pokoji, mieri a bratstve. Aj v tejto oblasti zastávam názor, že sa netreba vzdávať pokiaľ je ešte nejaká šanca na úspech, no aj vzdať sa možno iba s racionálnou úvahou vtedy, keď sa treba poučiť z chýb a nazbierať sily na novú aktivitu.

Museli by sme tam žiť, aby sme vedeli, čo sa deje, hoci aj to je neisté, ako a akými očami by sme vnímali tie ich spory. Problém vidím v tom, že človek dneška, na to aby sa dozvedel ako sa veci majú v skutočnosti , musí sám vyvinúť úsilie a preštudovať si osobne veľa zdrojov , aby sa mohol dopracovať k pravdivej informácií .

Problém vidím aj v tom, že pravda sa často nehľadá, ale vyrába . Z toho, čo som doteraz čítal mi ale vychádza buď dvojitý výklad takého práva zo strany Ukrajiny a Rusov alebo o cielenú provokáciu zo strany Ukrajiny. Každému normálnemu človeku je predsa jasné, že Rusi si teraz uplatňujú právo na Krym a 12-míľové pásmo mora okolo Krymu, hoci to nikto v zahraničí zatiaľ neuznal.

Zo strany Ukrajiny bolo teda jasné, že mienia buď Rusov naštvať alebo využiť tento konflikt v blížiacich sa prezidentských voľbách. Rusi sa tiež mohli správať profesionálnejšie a mali myslieť aj na možné dôsledky tejto provokácie.

Ak sa nemýlim, tak konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je "v procese" už 4. rok - v súčasnej fáze ho len obe strany využili na riešenie svojich aktuálnych vnútropolitických problémov. Dúfam, že tento konflikt nemá šancu vyvolať v SR sociálne nepokoje. Faktom ale je, že sociálne napätie v SR a aj v celej EÚ rastie.

Zatiaľ je dostatok relatívne lacných potravín a Európu zatiaľ ani nezasiahli plošné následky klimatických zmien - veľkoplošný požiar, hurikán, povodne - raz k tomu ale príde a ak to bude spojené s nedostatkom potravín, môže to byť rozbuškou, tak ako sa to stalo v Egypte či Sýrii.

Podľa profesora politológie by si mali na Ukrajine vytvoriť fungujúci správny režim ,spravovanie štátu a ľudí . Odstrániť vysoko skorumpovaných ľudí , vyjasniť si aký druh štátu chcú - kombinácia diktatúry a demokracie, čo je síce zložité, ale ide to. Bez silnej ruky nemôže nastať zlepšenie - ale nie silnej ruky majetných. Želám si, aby sa politici na oboch brehov spamätali, pretože porovnávanie svalov bežných ľudí desí . To je môj vnútorný pocit . S prianím celosvetovej normalizácie vzťahov , hodnôt a komunikácie , prajem všetkým čitateľom príjemné dni.

Priznám sa, že niekedy sa už nesnažím podávať návody na riešenie , pretože musíme si odžiť to, čo sme si spôsobili .

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 15:17