vedec, veda, výskumReuters
StoryEditor

Keď sa politika mieša do vedy

20.02.2019, 23:00
Zdá sa však, že Slovensko nie je pripravené na súťažné prideľovanie prostriedkov.

V ostatnom čase sme sa na Slovensku stali svedkami situácie, keď sa politici vyjadrujú o vede bez toho, aby s ňou mali akékoľvek skúsenosti. Politici začali vedcom hovoriť, čo a akým spôsobom majú skúmať, sú odborníkmi na polarizované svetlo, rameno sily aj dovoz technológií. Neuroimunológ svetového mena, ktorý skúma a lieči alzheimera, sa stal podozrivým, pretože sa odvážil prihlásiť sa do schémy na stimuly. Mali by sme sa zastaviť. Ja osobne som veľmi rada, že sa prvýkrát stimuly prideľovali na základe súťaže na báze otvorenej výzvy. Možno aj v tom bol problém.

Namiesto politickej objednávky bola súťaž, o ktorej sa dopredu nevedelo, ako dopadne. Zdá sa však, že Slovensko nie je pripravené na súťažné prideľovanie prostriedkov, a stalo sa už pravidlom, že súťažné prideľovanie prostriedkov na vedu, či už stimuly alebo eurofondy, sú potom politicky kádrované a atakované. Nie je to dobré, nie je to zodpovedné. V konečnom dôsledku sa to môže obrátiť proti prijímateľom aj proti občanom, ktorí mohli z takýchto prostriedkov získať. O stimuly sa môžu uchádzať len podniky. A mnohé podniky, ktoré sa uchádzali o finančné prostriedky, mali za partnerov vedcov z vysokých škôl či SAV. Schéma stimuly 2018 – 2023 výrazne zlepšuje mieru prepojenia podnikov s vedeckými inštitúciami. Ak sa pod projekty podpísali rektori a dekani alebo riaditelia ústavov SAV, prečo by ich mali politici alebo ministerstvo spochybňovať? Startup rozvíril politickú diskusiu uplynulých dní na Slovensku. Štartujúce firmy, známe pod pomenovaním startup, však nie sú ničím novým. Základom všetkého je nová myšlienka. Ak ju niekto má, môže ju rozvíjať. Cieľom grantovej schémy stimulov je poskytovať slovenským vedcom a podnikom prostriedky, ktoré umožňujú rozbeh nových podnikov a rozvoj nových myšlienok. Nie je rozhodujúce, či tento podnik existuje dlho alebo nie. Nie je dôležité ani to, aké má sídlo, či sídli v mrakodrape alebo nie.


Každý podnik má sídlo, ktorým je adresa právnickej osoby. To, čo musí poskytovateľa grantu zaujímať, je projekt výskumu. Netreba zabúdať, že všetko sa poskytuje postupne, pravidelne a veľmi dôsledne účtuje a kontroluje. Nejde o dary. Ide o zmluvný vzťah so štátom až na osem rokov. Spolufinancovanie zo súkromných zdrojov sa zvýšilo z 20 na 60 percent. Priemerné náklady k počtu vysokokvalifikovaných miest za celé obdobie sú zhruba dvetisíc eur za mesiac. Je to veľa pre našich výskumníkov? V porovnaní s tým, čo môžu mať v Nemecku či Rakúsku? Ak boli v procese omyly, boli a ešte aj budú vyvodené dôsledky. Ale predmetom posudzovania musí byť odpolitizovaný výskum a vývoj.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:05