StoryEditor

Rozpočtoví hasiči

24.03.2019, 23:00
Ak sa situácia nepohne ďalej, od mája budú nemocnice vypovedať zmluvy poisťovniam.

Solídny hospodársky rast. Rastúce daňové príjmy. Rekordne nízka nezamestnanosť. Človek by povedal, že spravovať rozpočet za takýchto podmienok musí byť radosť. Ale nie je. Sme ešte len v polovici marca a prvé míny už vybuchujú. Presne tam, kde boli predpovedané – v zdravotníctve. Už na konci minulého roka sa špekulovalo, že „rekordný“ rozpočet zdravotníctva nebude stačiť na pokrytie straníckych balíčkov, ktoré sa na slovenskú ekonomiku v uplynulých mesiacoch zosypali.

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje 75 malých a stredných nemocníc, hlási, že im na rekreačné poukazy a sociálne balíčky chýba približne sedemnásť miliónov eur. To je už po tom, čo sa dohodli s VšZP na pokrytí asi 50 miliónov nákladov na mzdové príplatky. Veľké štátne univerzitné a fakultné nemocnice zatiaľ nehlásia nič, ale chýbať bude aj im.


Ak sa situácia nepohne ďalej, od mája budú nemocnice vypovedať zmluvy poisťovniam. Minimálne raz tu už podobná situácia bola. V roku 2016 niekoľko desiatok nemocníc z Asociácie vypovedalo zmluvy Unionu. Dnes je to iné – s najmenšou poisťovňou sa dohodli už aj na rekreačných poukazoch. Najväčší problém je tentoraz so štátnou VšZP. Preč sú časy, keď táto poisťovňa bola rozšafným strýčkom. Po 112-miliónovej strate z roku 2016 si musí dávať na svoje financie poriadny pozor.


Vláda si na hasenie dosahov „legislatívnych zmien“ (rozumej predvolebných balíčkov) do tohtoročného rozpočtu pripravila 400-miliónovú rezervu. Tá sa rozchytáva v rýchlom tempe, ale 17 miliónov sa ešte bude dať naškrabať. Negatívne PR spojené s vypovedaním zmlúv štátnej poisťovni si asi nebude chcieť vláda zažiť. Je možné, že peniaze sa dolejú cez zvýšený príspevok za poistenca štátu, ktorého výška sa horko-ťažko vyrokovala len v decembri.


Kritiku môžeme spustiť hneď z dvoch uhlov. Jedným by bola kritika vládnych opatrení, ktoré prichádzajú chaoticky a nečakane, ako burina v záhone. Vláda má mandát od voličov prichádzať aj so „sociálnymi“ opatreniami. Bolo by však fajn, keby ľavá ruka vedela, čo robí pravá. Potom by nemuseli plátať ešte čerstvý rozpočet. Hrôza pomyslieť, ako by to vyzeralo, keby daňové príjmy z roka na rok nerástli, ale nebodaj klesli.


Druhým uhlom je tok financií do zdravotníctva. K trhovej nepredvídateľnosti (výkyvy miezd a zamestnanosti znamenajú výkyvy odvodových príjmov) sa pridáva aj politická nepredvídateľnosť. Politicky sú určované príjmy, ale aj nemalá časť výdavkov (mzdy). Dlhodobo plánovať v takomto prostredí je náročné. A tak to potom aj vyzerá. A že vraj trh je chaotický...

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 18:26