archív SAV
StoryEditor

Good idea Slovakia

03.04.2019, 00:00
Slovinsko vydáva ročne približne dve percentá HDP na výskum a vývoj. Slovensko menej ako jedno percento.

Často sa stáva, že Slovensko si v cudzine mýlia so Slovinskom. Aj preto v ďalekom zahraničí začínam prednášku mapou Európy a zdôrazňujem, že Slovensko a Slovinsko sú dve rozdielne krajiny. Napríklad Slovinsko má more a Slovensko nie. (Tento hendikep nás trápi odjakživa – nezabudnuteľná je pre mňa scénka Lasicu a Satinského o tom, ako by to vyzeralo, keby malo Slovensko more a gondolieri pri Sabinove by na turistov kričali Trimajce še! Teda Držte sa!) Žiaľ, nie je to jediný rozdiel medzi nami.


Medzi aktualitami prezidentského volebného víkendu zanikla drobná správa. Z časti nepridelenej rezervy operačného programu Výskum a inovácie budú prostriedky vnútornou realokáciou presunuté do operačného programu Doprava. Nechcem tým povedať, že na potrebe dokončenia diaľnic v reálnom čase by sme sa všetci nezhodli.


Ale všimnime si aj tu Slovensko a Slovinsko. Slovinsko vydáva ročne približne dve percentá HDP na výskum a vývoj. Slovensko menej ako jedno percento. Existuje aj parameter, ktorý hovorí o inovatívnosti krajiny. Ten súvisí s množstvom produktov využívajúcich technologické a iné inovácie a je odvodený od množstva využitých patentov. Inovačný faktor významne súvisí s investíciami krajiny do výskumu a vývoja. Kým Slovensko v tomto parametri dosahuje 68 percent priemeru krajín Európskej únie, Slovinci sú na 98 percentách. Nová marketingová komunikácia našej krajiny má motto Good idea Slovakia. Bolo by skvelé, keby bolo reálnym odrazom našich strategických priorít.


Prečo by mal inovatívny faktor trápiť obyvateľov Slovenska? Kým priemerná mzda na území Slovenska dosahovala v júli 2018 1 128 eur, priemerná mzda v Slovinsku v rovnakom čase bola 1 651 eur. 500 eur mesačne je zrozumiteľný rozdiel.


Je jasné, že inovačný faktor a investícia do výskumu a vývoja sa pod tento rozdiel podpisujú až sekundárne. Avšak dávno vieme, že ak školstvo, veda a kultúra prídu na rad až vtedy, keď je o všetko „ostatné“ postarané, znamená to, že neprídu na rad nikdy, krajina bude dlhodobo stagnovať a stratí kontakt s vyspelým svetom. Bohaté krajiny investujú do vedy a výskumu nie preto, že sú bohaté, ale sú bohaté preto, že do vedy a výskumu významne investujú. Nie spochybniteľnými stimulmi, ale systematicky. Lebo tieto krajiny na to dorástli. Trimajme še hesla Good idea Slovakia v reálnych činoch.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:42