Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Vzácnejšie ako hruda zlata

22.05.2019, 00:00
Rozhodne mobilizácia myšlienkovo zdravého jadra vedy.

Začiatkom dvadsiatych rokov sa po prvý raz objavil názor, že niet nijakých absolútnych hodnôt a že to platí nielen o čase a priestore, ale aj o podstate dobra a zla, dokonca aj o znalostiach a vôbec o všetkých hodnotách. Uvádza to rad dobových citátov. Názorový konflikt zraňoval samotného Alberta Einsteina, keďže tvrdil, že „konfliktom a problémom sa niekedy nedá vyhnúť a namiesto ignorovania ich treba okamžite riešiť.“ V paľbe extrémneho množstva informácií, medzi nimi množstva neprávd, zamieňania náhod za určitosť či iné javy, rozkladajú myseľ človeka. Je bežnou skutočnosťou, že peniazmi, velebením a slávou doslova pomútia hlavu a uveria chýrom o ich všemocnosti. Berú si na svoje plecia aj to, čomu nerozumejú. Nasleduje strata profesionálnych spôsobilostí alebo aj tragickosť dôsledkov svojho konania.

Rozhodne však mobilizácia myšlienkovo zdravého jadra vedy a neziskových organizácií, kam zaraďujem aj moju nadáciu orientovanú na podporu vedy a vzdelávania. Pokrok a žiaduce konanie majú svoje spoločenské zdôvodnenie, treba však zároveň znižovať aj nepriaznivé dosahy agresie, vplyv rôznych zaručených fám a, naopak, zvyšovať podporu aktivít podnecujúcich človeka k zachovaniu psychického i telesného zdravého spôsobu života. V tom duchu na pôdu SAV nadácia pozvala viacerých popredných vedcov a reprezentantov z rezortu školstva a hospodárstva.


V tvorivej diskusii spojenej s ocenením excelentných osobností vedy zaznievali kľúčové slová o vesmíre, seizmologických javoch, ale aj o prvom analógovom počítači a o nových materiáloch. Objavilo sa aj varovanie pred ohrozením našej civilizácie digitálnymi médiami, ktoré začínajú nahrádzať ľudský rozum. Rekapitulácia kľúčových problémov ľudstva nepotvrdzovala, že smerujeme k nezvratnej degradácii sveta a človeka v ňom. Poukazovala však na potrebu spojenia výsledkov vedy a vzdelávania spolu s výchovou k rodičovstvu a predovšetkým potrebou duchovna.

Napokon, poznanie a dobro by mali byť v ľudskom snažení v spojení s vierou tou najvzácnejšou komoditou, vzácnejšou ako materiálne bohatstvo pripodobnené hoci aj tej najväčšej hrude zlata. Konštatovania vedcov, návrhy a logické zdôvodnenia opierajúce sa o podstatné vedecké diela excelentného významu viedli k nosnej preambule: „za všetkým je človek, jeho hodnotová orientácia, jeho správanie a činy“. K tomu vedie aj nová publikácia autora Kocky sú hodené, ktorú si ako duševný dar odnášal každý z prítomných.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 16:54