TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Samosprávy sú pripravené, vláda je ticho

03.02.2022, 23:00
Veľká politika v dôveryhodnosti značne zaostáva za lokálnou.

Miestne a regionálne samosprávy sú najbližšie pri občanoch, poznajú ich problémy a potreby a snažia sa ich riešiť čo najlepšie v rámci dostupných možností. Zrejme aj preto podľa novembrového prieskumu Focusu verí primátorom a starostom 2,5-krát viac ľudí ako vláde.

Veľká politika podľa spomínaného prieskumu pre Transparency International Slovensko v dôveryhodnosti značne zaostáva za lokálnou. Kým vláde dôveruje len necelá štvrtina populácie a Národnej rade 27 percent, pri primátoroch, starostoch a poslancoch mestských a obecných zastupiteľstiev je to až 58 percent. Výrazne vyššiu dôveru ako vláda a parlament požívajú v priemere aj župani (43 percent) a župní poslanci (41 percent).

Samosprávy navyše pri organizácii testovania a očkovania dokázali svoju pripravenosť a akcieschopnosť. Vláda ich napriek tomu neraz ignoruje a obchádza pri rozhodnutiach, ktoré sa týkajú života ľudí v obciach, mestách, regiónoch. Zo strany kabinetu chýba to najzákladnejšie – lepšia komunikácia.

Zdravotnícka či súdna reforma sa nakreslili na ministerstvách bez potrebného dôsledného dialógu a skúseností z reálnych podmienok v konkrétnych krajoch. Podobne je na tom dnes novela stavebného zákona.

Primátori a starostovia však nechcú stáť bokom. Majú skúsenosti a prax, vedia pomenovať problémy i riešenia a je čas, aby vláda začala brať samosprávu ako rovnocenného partnera. Pri zásadných návrhoch pre život ľudí v mestách a obciach musia byť primátori a starostovia včas prizývaní do diskusie. Nemôžu sa dozvedať veci na poslednú chvíľu, keď sa už nedá zasiahnuť a tému chytajú iba za chvost. Kabinet ich často obchádza, problémy sa neriešia, ale prehlbujú.

Samosprávy vedia, čo robiť. S kolegami sme spísali prvý balík 17 riešení, ktoré samosprávam rozviažu ruky a odstránia roky neriešené systémové chyby. V troch základných oblastiach: vybudovanie miest a obcí hodných 21. storočia, dostupné bývanie a kvalitné služby. Opatrenia pomôžu vyriešiť kľúčové problémy, ktoré brzdia rozvoj miest a obcí.

Medzi nimi napríklad aj otázku pozemkov, ktorá bráni výstavbe infraštruktúry, alebo zjednodušenie podmienok pre výstavbu nájomných bytov. Slovensko nepotrebuje za každú cenu nový systém výstavby štátnych nájomných bytov, stačí vylepšiť a zatraktívniť existujúci systém výstavby mestských, respektíve obecných bytov samosprávami. Pomôcť chceme školám, voľnočasovým aktivitám, starostlivosti o seniorov, zraniteľných. Výsledkom bude vyššia kvalita života pre všetkých. Samosprávny balík v tom môže výrazne pomôcť. Ale bez komunikácie to nepôjde.

01 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 02 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 03 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 14:26:42 - Feat.: - Title: Kresťanskí demokrati kritizujú Šutaja Eštoka. Podporuje extrémistov a marí prácu vyšetrovateľov, znie z KDH
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 06:10