Jozef MihálHNtelevízia
StoryEditor

Kto nepracuje, nech skracuje!

07.02.2022, 23:00
Nová podpora je historicky prvá dávka, ktorú budú zo Sociálnej poisťovne čerpať zamestnávatelia.

Od marca nahrádza doterajšiu Prvú pomoc podpora "v čase skrátenej práce".

Ak budete mať ako zamestnávateľ nedostatok práce pre svojich zamestnancov, pošlete ich na prekážky a vyplatíte im náhradu mzdy v sume 80 percent priemerného zárobku. Ak splníte podmienky, možno vám vláda odpustí odvody z vyplatených náhrad miezd a na zamestnancov dostanete podporu vo výške 60 percent ich priemerného zárobku.

Ešte pred podaním žiadosti o vyplatenie podpory za marec však musíte uzatvoriť dohodu o podaní žiadosti so zamestnancami. Ak u vás pôsobia odbory, zamestnanecká rada alebo dôverník, musíte uzatvoriť dohodu o podaní žiadosti o podporu s nimi. Možno to bude jednoduché.

Ak to jednoduché nebude, treba osloviť niektorého rozhodcu (to sú osoby, ktoré rozhodujú pri sporoch pri kolektívnom vyjednávaní) a to už zaberie nejaký čas a rozhodcovia budú na roztrhanie. Pritom žiadosti o podporu za marec treba zaslať najneskôr do konca apríla, inak podporu nedostanete.

Aby ste mohli mať vyplatenú podporu a prípadne aj odpustenú časť odvodov, musíte byť "v čase skrátenej práce". Toto zvukomalebné slovné spojenie znamená, že najmenej jedna tretina zo všetkých vašich zamestnancov s pracovnými zmluvami (vrátane tých, ktorí sú na materských dovolenkách) musí byť v príslušnom mesiaci na prekážkach na strane zamestnávateľa. A to najmenej 10 percent fondu pracovného času.

Ak máte napríklad celkovo sto zamestnancov a 30 zamestnancov bude celý marec na prekážkach, podporu nedostanete, lebo na prekážkach budete mať tesne menej ako tretinu zamestnancov. Ak však bude 30 zamestnancov na prekážkach prvé dva týždne a ďalších 30 zamestnancov bude na prekážkach posledné dva týždne v marci, už nárok na podporu v zásade mať budete. Svojich ľudí musíte na prekážkach prestriedať.

Podporu môžete žiadať len na zamestnancov, ktorí budú mať vyčerpanú celú dovolenku z roka 2021. Podľa Zákonníka práce čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ, pričom je potrebné prihliadať na oprávnené záujmy zamestnanca. "Tvrdo" nariadiť čerpanie starej dovolenky zamestnávateľ nemôže a vy si musíte premyslieť stratégiu, ako sa s touto podmienkou vyrovnáte.

Nová podpora je historicky prvá dávka, ktorú budú zo Sociálnej poisťovne čerpať zamestnávatelia. Bez ohľadu na to, či budete čerpať túto novú dávku, všetci zamestnávatelia budú musieť od marca platiť nové poistné na financovanie podpory "v čase skrátenej práce". A do 25. februára nahlásiť do Sociálnej poisťovne, za koho toto poistné budú platiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 15:24