Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Potom naštartujeme ekonomiku

07.04.2020, 00:00
Vývoj bude mať dramatický dosah na slovenskú spoločnosť.

Dôsledkom koronakrízy bude hospodárska recesia. V Nemecku, ktoré je naším hlavným obchodným partnerom, sa očakáva takmer 30-percentný pokles HDP. Najviac postihnutými odvetviami budú služby, obchod, doprava a spotrebiteľský priemysel. Podľa holandského ekonóma Swedera van Wijnbergena sa dôsledky budú podobať Lehmanovej kríze s tým rozdielom, že dnes „zdravotné problémy ovplyvňujú ponukovú stranu reálnej ekonomiky (dostupné tovary a služby)“. Pritom zdôrazňuje, že „korona nie je národná kríza a vyžaduje si aspoň európsky prístup“.

Čím dlhšie bude kríza trvať, tým tvrdšie dopadne na naše hospodárstvo závislé od medzinárodného obchodu a automobilového priemyslu. Bude to jednak pre prerušenie dodávateľských reťazcov, pokles príjmov a zmenu preferencií spotrebiteľov, a jednak pre naše už dlhšie vnímané technologické a vzdelanostné zaostávanie. Pritom automobilky už predtým znášali dôsledky obchodnej vojny a investične náročného prechodu na elektromobilitu. Tento vývoj bude mať dramatický dosah na slovenskú spoločnosť: „Žiadne finančné rezervy nemalo pred krízou 10 percent domácností, 20 percent malo rezervy najviac na jeden mesiac a polovica domácností na maximálne šesť mesiacov. Až 30 percent domácností pracujúcich v obchode, službách a remeslách malo rezervy najviac na mesiac a 60 percent na menej ako šesť mesiacov,“ tvrdí NBS.


Naši populárni ekonómovia zvykli zakladať svoje kariéry na zmene daňových sadzieb a deficite verejných financií. Napokon, tak aj vyzerala ich prvá reakcia na krízu. Otázkou dnes však je, ako oživiť slovenskú ekonomiku počas krízy a po kríze. Pokiaľ teda vopred neakceptujeme banálnu odpoveď typu – to vie len trh. Berglof tvrdí, že vyspelé ekonomiky musia lepšie využívať vynálezy, pritom rešpektovať životné prostredie a spoločenskú udržateľnosť, a my by sme sa im mali priblížiť v technologickej vyspelosti prostredníctvom napodobňovania, transferu technológií a prípravy na rýchle technologické zmeny za rovnakých obmedzení. To si bude vyžadovať štrukturálne a inštitucionálne zmeny na európskej aj národnej úrovni. V roku 2013 sme začali hovoriť o potrebe špecializácie našej ekonomiky. Dnes je čas doručiť výsledky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:13