Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Good idea, nedá sa, Slovakia!

05.05.2020, 00:00
Namiesto stoviek miliónov pre montážne linky by chceli pomoc pre vzdelávaco-výskumno-výrobné klastre.

Pandémia v kombinácii s novým vládnym cyklom vyvolala očakávania, že sa veci u nás doma pohnú k lepšiemu. Ako, keď naším zažitým heslom je „nedá sa“? Možno špeciálnym zákonom o pandémii a verejnom záujme pre tri hlavné témy, ktoré nás neminú: demografia, klíma a technológie.

Podpora rodín viazne, to vidíme najlepšie v Žilinskom kraji, ktorý sa podľa SILC príjmom na člena rodiny zaradil hneď za východ. Viacpočetné rodiny doplácajú na to, že za veľa deťmi sme, popravde, videli Rómov, ktorým sme od čias druhej Dzurindovej vlády prispievať nechceli. Rodinám na vidieku nepomáha ani naša poľnohospodárska politika veľkých agrobarónov. To sú tí, čo majú obavu, že bez ich repky umrieme od hladu a EÚ im za to posiela miliardy eur. My potom kupujeme potraviny od malých zahraničných farmárov. Demografii nepomohol ani druhý pilier, dnes už medzinárodný dinosaurus, ktorý vyrobil dieru vo verejných financiách práve vtedy, keď sme ich potrebovali na verejné investície. No tí, ktorí z neho žijú, nám veľa sľúbili, a tak ich nechávame na pokoji.

​Klíme by hneď pomohli lesníci, keby nevyťali všetko, čo sa dá predať. A keby sme začali stavať Kravčíkove hrádzky, lebo zadržiavajú vodu, revitalizujú územia a dávajú prácu, a odstránili socialistické odvodňovacie kanály z oravských kopcov. Iste, že sa to nedá, lebo pozemky, averzie a všeličo iné. To je ako s bilbordmi, ktoré všetko zakryjú a naozaj sa s nimi nedá nič robiť, jedine vylepiť na ne svoj predvolebný plagát.

Adaptácii na klímu by pomohla kvalifikovaná pracovná sila z našich univerzít, ale ukazuje sa, že premnožené univerzity síce narobili tituly, ale rozumu nepridali, a tak vedcov je príliš málo na to, aby nám stáli za podporu. A sme pri nových technológiách, pár miliónov na lietajúce auto a múdrych ľudí, ktorí expresne vyvíjajú nové prístroje, keď treba. Namiesto stoviek miliónov pre montážne linky by chceli pomoc pre vzdelávaco-výskumno-výrobné klastre. Podozrivé a nezvyčajné.

Neviem, čo urobíme. Asi potrebujeme ústavný protipandemický zákon, ktorý stanoví, že naša záchrana má prednosť a že sa musí dať spraviť. Iste, všetko sa dá zneužiť a kde nájsť (u nás doma) jedného spravodlivého. No ono sa to podarí, treba začať s jednoduchými vecami – odstrániť bilbordy pre menej nehôd na cestách a pokračovať osekávaním agro a iných barónov. A vymeniť dvoch úradníkov za jedného, s platom dvoch a výkonmi štyroch. Lebo bez inštitúcií štát neexistuje, len pandemický chaos. Že sa to nedá?



01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:08