Dôvera
StoryEditor

Uistili sme sa navzájom, že sa vieme správať zodpovedne

17.06.2020, 00:00
Koronasituácia nám ukázala, ako dokážeme spomaliť šírenie infekcií.

Kedysi u nás pracoval kolega, ktorý sa najmä vďaka jednej svojej hláške natrvalo zapísal do pamäti ostatných. Na otázku, prečo prišiel do práce, keď je chorý, odpovedal: Nechcem doma nakaziť deti...


Neviem, ako sa dnes pozerá na svoj vtedajší, jemne povedané voči kolegom ľahostajný prístup. Správame sa my ostatní vzornejšie? Vtip o „nenahraditeľných“, ktorých sú plné cintoríny, vlastne ani nie je vtipom. Na Slovensku máme akosi zaužívané, že do práce sa chodí aj s teplotou, kašľom a hmlou pred očami. Teda, až doteraz sme to tak mali zaužívané.


Urobili sme si v Dôvere malú analýzu, či práve opatreniam, ktoré zaviedla vláda v súvislosti s koronavírusom, môžeme ďakovať za jeho nízky výskyt na Slovensku. Uvažovali sme, že ak by tieto opatrenia mali eliminovať výskyt COVID-19, musí to fungovať aj na ostatné infekčné ochorenia. A tak sme sa na to pozreli.


Zamerali sme sa na osem typických infekčných chorôb – vírusových či bakteriálnych. Na také, ktoré sa dajú zvládnuť bez lekára doma, ale aj na také, kde je zdravotná starostlivosť nevyhnutná. Teda od ovčích kiahní cez žltačku typu A, črevné infekcie, nádchu, chrípku, angínu až po tuberkulózu.


Pri všetkých sa ukázalo, že ich výskyt bol od polovice marca do konca apríla tohto roku takmer až o dve tretiny nižší než v tom istom období minulého roka. Pri hepatitíde typu A nám lekári nahlásili dokonca o 73 percent menej pacientov než vlani. Iste, za nižším počtom pacientov v ambulanciách treba vidieť aj fakt, že v súčasnej situácii ten, kto mal ľahkú nádchu a teplotu tesne nad 37 °C, na pohotovosť nebežal, kým pred epidémiou to bol bežný jav. V prvom rade vidíme za poklesom chorobnosti oveľa lepšiu hygienu rúk, rúška na tvári, obmedzenie osobných kontaktov, a tým aj šírenie toho, čo sa nepatrí nosiť do práce...


Aj podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva v porovnaní s predošlou sezónou v tomto roku významne klesol výskyt akútnych respiračných ochorení, a to práve od konca marca.


Koronasituácia nám jednoducho ukázala, ako dokážeme spomaliť šírenie infekcií, keď sme zodpovední a ostaneme doma. Navyše teraz už aj zamestnávatelia vidia, že ľudia vedia pracovať i doma a nie je dôvod považovať home office za premárnený čas. Tí „nenahraditeľní“ takto nezabrzdia výkon polovice oddelenia, ale, naopak, ak sa budú cítiť dobre, môžu sa aj doma realizovať v prospech celej firmy. COVID-19 nás učí všeličomu a je len na nás, čo dobré si z toho vezmeme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 03:28