StoryEditor

Fond obnovy pre rast, nie na prejedenie

22.07.2020, 00:00
V minulosti sme príliš často videli, ako peniaze z eurofondov miznú v čiernych dierach.

Mediálna pozornosť na Slovensku sa v týchto dňoch sústreďuje na pochybné tituly viacerých politikov. Iste, je to závažná téma a vo vyspelých krajinách by za čo i len podozrenie z podvodu pri získaní titulu padali hlavy. No v tieni týchto káuz sa dejú veci, ktoré ovplyvnia naše životy na desaťročia dopredu. Rozhodlo sa o fonde obnovy, ktorého objem presahuje šesťnásobok povojnového Marshallovho plánu a ktorý môže postaviť európsku ekonomiku po súčasnej kríze opäť na nohy.


Bez ohľadu na konečnú sumu pre jednotlivé krajiny či pomer medzi grantmi a pôžičkami je našou povinnosťou na najbližšie týždne pýtať sa slovenskej vlády, ako a kde chce tieto peniaze minúť. Ako poslanec Európskeho parlamentu, povinnosťou ktorého je na európske peniaze dohliadať, mám pre vládu v tomto ohľade niekoľko podnetov.


V prvom rade nejde o peniaze, ktoré sa môžu prejesť. Hrá sa o viac ako o najbližšie voľby a politické preferencie. fond obnovy sa musí využiť tak, aby investície z neho priniesli budúci rast. Môže sa prejaviť udržateľným zvyšovaním pracovných miest v jednotlivých odvetviach, lepšou dostupnosťou odľahlých regiónov, rýchlejším internetom či počtom nových slovenských patentov.


Vláda si musí stanoviť konkrétne a merateľné ciele, ktoré budeme vedieť o niekoľko rokov vyhodnotiť. Fond obnovy sa tiež nesmie brať ako ďalší zdroj eurofondov. V minulosti sme príliš často videli, ako tieto peniaze miznú v čiernych dierach pre zle nastavenú legislatívu a nevhodné personálne nominácie na kľúčových miestach. Prostriedky na obnovu ekonomiky sa musia využívať transparentne a byť pod prísnym dohľadom. To je možné dosiahnuť len tak, že budú zastrešené silným politickým mandátom, a to je úloha pre predsedu vlády.


A do tretice, fond obnovy tu nie je len pre veľkých. Tak ako sme v minulom volebnom období v Európskom parlamente presadili, že z Európskeho investičného fondu budú profitovať aj malé a stredné podniky, aj pri fonde obnovy by sme mali pamätať na tento segment nášho hospodárstva, ktorý tvorí najviac pracovných miest. Na Slovensku boli malé a stredné podniky v zlom stave už pred krízou. Ničila ich prílišná byrokracia, zle nastavené daňovo-odvodové zaťaženie a chronický nedostatok kapitálu. Ekonomické následky pandémie ich zasiahli najtvrdšie a (ako tiež vyplynulo aj z prieskumu, ktorý sme si urobili v rámci našej organizácie SME Europe) potrebujú okamžitú pomoc.


Využitie fondu obnovy je téma, ktorá musí byť najbližšie mesiace v centre pozornosti politikov, novinárov aj najširšej verejnosti.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 23:19