Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Rozprávky o reformách

16.09.2020, 00:00
Bez učiteľov to nejde, a preto výhovorky musia ísť bokom.

Pekne vieme rozprávať o reformách. O tom, ako jediné, v čom sme silní a na čo sa môžeme spoľahnúť, sú ľudia. Múdri ľudia; vzdelaná pracovná sila, ktorá bude bádať, skúmať a vyvíjať nové produkty v informačných technológiách s využitím veľkých databáz, biomedicíne, nových materiáloch, autonómnych vozidlách, alebo už len lepených drevených konštrukciách. S takými ľuďmi dokážeme všetko.


Aby sme ich mali, zabezpečíme kvalitné materské školy, rovný prístup detí bez ohľadu na východiskové sociálne prostredie k základom vzdelania a budúcej kariéry. Základné školy – prvý stupeň blízko detí, aby nemuseli dochádzať ďaleko, mali poruke športové zariadenia a jedli zdravú stravu pripravovanú miestnymi kuchármi. Druhý stupeň už s dochádzaním, ale s o to väčšími možnosťami trávenia voľného času. Školy prestavané tak, aby slúžili dôvodu svojej existencie – zabezpečiť budúcnosť slovenskej spoločnosti. Potom stredné školy, už nie pre každého, špecializované, ale nie príliš, aby žiaci boli pripravení na odvetvia, ktoré sa ešte len rozvíjajú. Regionálne špecializované, často s internátmi, samozrejme, prepojené s reálnym životom – vynikajúcimi firmami doma a v zahraničí. A vysoké školy, naberajúce podľa talentu. Špička vedy.
Aby sme mali vzdelaných ľudí, minieme obrovské peniaze na premenu procesu prípravy pedagógov. Už nie objekt vtipov, ale vážny stav s dostatkom času na vlastné vzdelávanie. Komu by napadlo vyhovárať sa na autonómnosť univerzít. Bez učiteľov to nejde, a preto výhovorky musia ísť bokom.


Ak vyberáme medzi betónom a ľuďmi, vyhrávajú ľudia. A ďalší náš výrobný faktor – voda, pôda a príroda. Výskum je aj o bezpečných potravinách, ktoré môžeme spotrebovať aj vyvážať. O využití prírody na cestovný ruch s vysokou pridanou hodnotou, drahými službami. Inovácie hľadáme všade, veď sedemdesiat percent aktívnej sily má dnes stredoškolské vzdelanie rôznej kvality, ktoré však vďaka inováciám vedia výhodne predávať. Príroda je nevyhnutnosť a šetrnosť voči nej vieme dostať do najmodernejších výrobkov.


Všetkých tých múdrych a šikovných ľudí tu drží kvalita života. Nie je problém doviesť odborníkov z cudziny; a keďže tu žijú dobrí ľudia, pomáhajú imigrantom, aby sa uplatnili a ďalej obohatili spoločnosť.
Jediným problémom sú peniaze, veľa peňazí zdarma, z ktorých sa nám zatočila hlava. Zlatá horúčka. Nové eurofondové náboženstvo. A skutočnosť odlišná od rozprávky. Ako keď hovorí vedec, že o inovačné klastre sa snažili už pred tridsiatimi rokmi a dodnes o nich len hovoríme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:15