Reuters
StoryEditor

Čo sa deje na trhoch s kryptom?

Ak na Ukrajine prepukne ostrý konflikt, krypto aj akcie utrpia pravdepodobne ďalší prepad.

Hoci má bitcoin povesť digitálneho zlata, táto jeho vlastnosť sa prejavuje skôr v dlhodobom časovom horizonte. Z krátkodobého hľadiska sa správa skôr ako technologické akcie.

Inflácia láme rekordy, centrálne banky otvorene hovoria o zvyšovaní sadzieb a možnosť vojny na Ukrajine je pomerne reálna. Za týchto okolností prevláda na trhu protirizikový sentiment. Kombinácia vysokej inflácie a politických rizík favorizuje zlato, ktoré od začiatku februára opätovne rastie.

Naopak, akcie pokračujú v potápaní sa a krypto ide s nimi. V čase strachu sa investori utiekajú k tisícročným istotám. Ak na Ukrajine prepukne ostrý konflikt, krypto i akcie utrpia pravdepodobne ďalší prepad. Naopak, ak sa situácia vyrieši, na oboch trhoch môžeme očakávať prudký nárast. Zaujímavý investičný variant je dnes kombinácia zlata, akcií a krypta.

Situácia vo svete má však aj iný rozmer. Pri každom rusko-americkom konflikte sa ozývajú hlasy o odstrihnutí Ruska od systému medzinárodného zúčtovania SWIFT. Ukazuje to v celej nahote, že monetárny systém postavený na americkom dolári je používaný ako nástroj politického nátlaku.

Geopolitickú neutralitu peňazí je možné porušovať jedine pri veľkej mocenskej prevahe, ktorou USA disponuje od rozpadu Sovietskeho zväzu. V budúcnosti však bude vo svete viac superveľmocí, hneď prvá sa ukazuje Čína. Preto môžeme očakávať naťahovanie sa o svetovú rezervnú menu budúcnosti. Čína je tu vo výhode vďaka náskoku v technológii digitálnej meny, ktorá umožní používať juan na celom svete.

Ďalšou zaujímavou udalosťou je reakcia kanadskej vlády na masové protesty proti pandemickým opatreniam. Keďže sa krízu nedarí zvrátiť, premiér Trudeau vyhlásil výnimočný stav a začal blokovať protestujúcim prostriedky na bankových účtoch. Pokúsil sa aj o zhabanie bitcoinov, ale tu bol úspešný len čiastočne. Zadržiavanie majetku ako prostriedok nátlaku voči protestujúcim môže byť v budúcnosti bežne využívané autoritatívnymi režimami. Bitcoin potom bude dôležitý pre prežitie otvorenej občianskej spoločnosti.

Zároveň sa však dejú aj iné veci. KPMG v Kanade oznámila, že nakúpila bitcoin a ether. Tento signál môže naštartovať ďalšie spoločnosti, ktoré doteraz váhali. Pokiaľ to považuje za vhodné renomovaná audítorská spoločnosť, rýchlo nájdu odvahu aj jej klienti.

Myslím si, že ak prejde kríza na Ukrajine, prejaví sa opätovne faktor inflácie a krypto pôjde prudko nahor. Príklad odolnosti bitcoinu voči politickým zásahom a jeho adopcia veľkými firmami skutočne môžu viesť k tomu, že veľmoci nebudú mať v horizonte niekoľkých rokov lepší variant ako základ nového monetárneho systému. Preto som napriek súčasnému poklesu v dlhodobom horizonte stále optimistický.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 03:36