TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ako spraviť z krízy príležitosť pre Slovensko

03.11.2020, 23:00
Pilierom modernej a prosperujúcej krajiny je zdravé regulačné a bezkorupčné prostredie.

Celosvetová pandémia koronavírusu rozdelila svet nielen zo zdravotnej stránky, ale aj z ekonomickej. Na jednej strane je blok krajín, ktoré na krízu veľmi doplatia zdravotne aj hospodársky. Na druhej strane sú krajiny, ktoré z krízy vyjdú silnejšie a odolnejšie.


Pandémia otriasla svetom, krajiny zavreli hranice a uzavreli sa do seba. Pandémia koronavírusu zmenila prístup aj k pracovným návykom – miesto výkonu už v mnohých prípadoch nehrá úlohu, zamestnanci pracujú z obývačiek, stretávajú sa vo virtuálnom svete, menej cestujú.


Počiatočné problémy sa u mnohých zmenili na výhodu a miesto výkonu práce sa stalo zrazu nedôležitým. Zamestnávatelia a firmy, ktoré si nevedeli predstaviť, že by povolili flexibilný pracovný čas a prácu z domu, boli k tomu donútení pandémiou a nakoniec zistili, že flexibilný prístup má mnohé výhody.


Z tejto krízy vyjdú posilnené krajiny, ktoré využijú pandémiu na to, aby robili štrukturálne zmeny, reformy, boli odolnejšie, kreatívnejšie a inovatívnejšie. Krajiny, ktoré sú a budú domovom firiem vlastniacich duševné vlastníctvo a patenty. Krajiny, v ktorých fungujú digitálne služby a rodia sa nové technológie. Krajiny, ktoré podporujú technologické zmeny a znalostnú ekonomiku.


Víziou strany Za ľudí je, aby takouto krajinou po kríze bolo aj Slovensko. Aby sa nám to podarilo, musíme zabrať v troch kľúčových oblastiach: vzdelanostný kapitál, a tým nemyslím len podiel vysokoškolsky vzdelanej populácie, ale transformačnú zmenu systému vzdelávania, z ktorého vyjdú digitálne gramotní študenti, pripravení učiť sa celý život v rýchlo sa meniacom svete. Pretože kríza ešte znásobí nerovnosti medzi tými, čo vedia, čo majú potrebné zručnosti a medzi tými, ktorým sa nedostalo kvalitného vzdelania.


Druhým pilierom je podpora inovácií a digitálnej transformácie: digitálne diaľnice, štát v mobile, podpora digitálnej ekonomiky, prepojenie univerzít s priemyslom, aplikovaný výskum a investície do perspektívnych odvetví, ale aj nové zelené formy mobility a čistej energie z obnoviteľných zdrojov.


Posledným pilierom modernej a prosperujúcej krajiny je zdravé regulačné a bezkorupčné prostredie. Vymožiteľnosť práva, transparentnosť v riadení štátu, antikorupčné zákony a rýchle predvídateľné súdnictvo a regulácie, ktoré budú vychádzať v ústrety inovátorom.


Slovensko aj ostatné európske krajiny v minulosti prežili oveľa ťažšie skúšky, preto verím, že sa nám podarí prekonať aj koronakrízu. Pre budúcnosť Slovenska však bude kľúčové, aby sme pokrízové obdobie využili na zmeny a reformy, ktoré nám pomôžu k dlhodobej prosperite.

01 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 19:45