HNtelevízia
StoryEditor

Dobre využitá kríza

29.11.2020, 23:00
Hlavná krajina „tvrdého jadra“ EÚ kapitulovala a na odpor sa postavila už len štvorica malých štátov.

Nikdy nenechajte dobrú krízu vyjsť nazmar! – povedal vraj kedysi Winston Churchill. Niektorí politici ho počúvli a pripravili balík, ktorým pomotali hlavy mnohým Európanom a skokovo posunuli EÚ tam, kam ešte pred rokom len nesmelo nakúkali.


Rok 2019 bol pre francúzskeho prezidenta Macrona hrozný. Protesty žltých viest mu roztrhali jeho nepríliš odvážne reformné plány na franforce. Francúzske verejné financie sa posúvali ďalej na okraj priepasti. Do volieb 2022 ostáva nejaký čas. No čo spraviť, ako sa zachrániť?


A potom prišla korona a s ňou nápad za všetky drobné. Použime ju ako výhovorku na obrovský fiškálny balíček! Celá pozornosť odborníkov, verejnosti aj lobistov sa sústredí na jeho porciovanie a všetko ostatné bude zabudnuté. A nielen to – balík bude príležitosťou po brexite skokovo urýchliť centralizáciu EÚ. Nielenže bude Brusel rozhodovať o tom, na aké ciele sa peniaze z balíka majú použiť, ale ešte aj zavedie nové vlastné dane a nebude musieť všetko „vyžobrať“ od členských štátov.


Som príliš slabý politológ, takže neviem, ako Macron zlomil Merkelovú. Či za to môže jej chystaný dôchodok, alebo zapracovala jej bývalá pravá ruka a dnešná šéfkomisárka von der Leyenová. Faktom však je, že hlavná krajina „tvrdého jadra“ kapitulovala a na odpor sa postavila už len štvorka malých štátov Holandsko, Rakúsko, Dánsko a Švédsko.


S príchodom 750-miliardového plánu Next Generation EÚ nastal zlomový moment. EÚ začala vydávať vlastné dlhopisy, popri štátnom dlhu nám tu tak vzniká aj nadštátny dlh. EÚ sa rozhodla vytvoriť svoje vlastné dane, ktoré budeme platiť my všetci. EÚ centrálne rozhodne, čo sú skutočné priority členských štátov. Občania členských štátov za to dostanú projekty, ktoré im vymyslia politici. Ako napríklad digitalizáciu, do ktorej musíme vraziť ďalšiu miliardu, hoci si kvalitu doterajšej elektronizácie verejnej správy, tiež za vyše miliardy eur, nevieme vynachváliť. Komisie, hodnotitelia, konzultanti a lobisti dostanú k dispozícii ďalších šesť miliárd eur. Tisíce mladých Európanov budú mrhať svojím talentom sediac nad tabuľkami a posudzujúc, či je návrh projektu dostatočne zelený, inkluzívny, udržateľný, digitálny...


EÚ sa prakticky cez noc federalizovala a takmer nikto si to nevšimol. Samozrejme, ide o dočasný stav, veď má trvať len do roku 2058, keď už nebude pri živote nikto, kto by si pamätal, ako fungovala EÚ pred zavedením Next Generation. Že kedysi to vlastne bola len zóna slobodného pohybu tovaru, kapitálu a ľudí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:23