Reuters
StoryEditor

Poslal COVID-19 do bubliny aj akcie?

31.01.2021, 23:00
Pozornosť si v prvom mesiaci roka uzurpovala Amerika.

Už je to nejaký čas, čo nás COVID-19 uväznil v domácich bublinách. Na konci januára sa bublina začína spomínať aj pri akciových trhoch. Americké indexy sú už o 10 percent vyššie, ako boli pred príchodom pandémie, a od marcových miním narástli o neuveriteľných 70 percent. Podobné čísla platia pre japonské akciové indexy, ale aj indexy krajín rozvíjajúcich sa trhov. Obrovský prílev lacných peňazí zo strany centrálnych bánk stále tlačí akciové trhy nahor.


Už začiatok roka sa niesol na euforickej vlne z minulého roka a v strede januára boli akciové trhy niekoľko percent nad svojimi koncoročnými úrovňami. V druhej polovici januára sa však karta obrátila a akciové trhy poklesli. Pokles bol výrazný hlavne v posledný januárový týždeň. Pozornosť si v prvom mesiaci roka uzurpovala Amerika. Najprv to bol útok na Kapitol, potom inaugurácia a prvé kroky v úrade Joea Bidena a na konci mesiaca udalosti na americkom akciovom trhu.


Viaceré sociálne siete totiž ponúkajú nízkonákladové či dokonca bezplatné platformy na obchodovanie na akciových trhoch pre drobných investorov. Na trh sa tak dostali armáda drobných a mladých investorov, ktorá vyhlásila vojnu Wall Street a hedžovým fondom. Hedžové fondy sú fondy, ktoré investujú extrémne rizikovo. Často stávkujú na pokles akcií, ktoré sa im javia predražené. Stávka na pokles sa robí cez takzvané krátke predaje – hedžový fond si akciu najprv požičia od jej majiteľa a obratom ju predá za trhovú cenu.


Keď cena akcie poklesne, kúpi si ju lacnejšie na trhu naspäť a vráti ju pôvodnému majiteľovi. Ak však cena akcie naberie opačný smer a začne rásť, prichádzajú straty – a tie môžu byť v prípade krátkych predajov neobmedzené, keďže cena akcie môže rásť (teoreticky) do nekonečna. Akcie viacerých spoločností, napríklad Gamestop, Blackberry či Nokia, hedžové fondy napredávali nakrátko v obrovských objemoch, hrajúc na pokles ich cien. Tieto si vyhliadli drobní investori a začali ich masovo kupovať cez spomínané nízkonákladové obchodné platformy. Keďže ich cena začala rásť, mnohé hedžové fondy začali v snahe limitovať straty nakrátko predané akcie kupovať späť, čím však zvýšili dopyt, a tým zas potlačili cenu nahor. Cena spoločnosti Gamestop tak za posledné dva januárové týždne vyletela desaťnásobne. A to poslalo mnohé hedžové fondy do miliardových strát.


Tieto udalosti pritiahli pozornosť amerického regulátora, centrálnej banky aj politikov na čele s novým prezidentom. V diskusiách sa spomína dokonca medzigeneračná vojna o redistribúciu majetku v spoločnosti od bohatšej časti staršej generácie ku generácii mileniálov. Dlhopisové trhy sú naďalej ukotvené v nízkych či záporných úrokových sadzbách. V januári zasadala Európska centrálna banka a aj naďalej pokračuje vo zvyšovaní masívnych programov na podporu ekonomiky. Očkovanie vníma ako dôležitý míľnik v boji proti pandémii, avšak slabý štart očkovacích programov v Európe vytvára tlak na tempo zotavovania európskej ekonomiky.


Dôchodkové fondy budú prvý mesiac roku 2021 končiť s neutrálnou bilanciou, keď v medzimesačnom porovnaní sa garantované aj negarantované fondy držali blízko nulových úrovní.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:48