Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Bola raz jedna miliarda

21.03.2021, 23:00
Príjmy vždy skončia v bezodnom kotle verejných financií.

Vlády sa menia, zlé hospodárenie s verejnými financiami ostáva. Sú voliči hlúpi? Nedokážu vybrať tých správnych politikov? Nie. Ale vesmír verejných výdavkov je taký vzdialený a iný, že prevažná väčšina voličov nemá šancu nahliadnuť na jeho komplexnosť. Ich úplné naštudovanie a pochopenie by voličovi za jeho investovaný čas dalo jediné – hnev a nervy v kýbli.


Toto je príbeh bankového odvodu. Bol zavedený v roku 2012 pod zámienkou globálnej finančnej krízy, čo bola v tých časoch asi taká univerzálna výhovorka na všetko, ako je dnes pandémia. Jeho špecialitou nebola len sadzba (ktorá podľa bankovej asociácie bola najvyššia v eurozóne), ale aj to, že bol uvalený na depozitá. Zdaňoval teda priamo vklady ľudí.


Aj kvôli legislatívnym prekážkam sa vtedajšia vláda neodvážila spraviť z tohto odvodu rovno príjem štátneho rozpočtu a okato ho prejesť. Peniaze sa zbierali do akéhosi rezolučného fondu, ktorý mal slúžiť na záchranu bánk v kríze. Postupne tam takto natiekla asi miliarda eur. No, natiekla – ale len účtovne.


Tu sa dostávame do situácie, keď sa aj vzdelaný volič s prehľadom začne strácať. Vlády totiž miliardovú hotovosť od bánk postupne prejedli (napríklad sa použil aj na záchranu Váhostavu), ostal o nej len účtovný záznam. Ubudnutím aktív (hotovosti) sa zvýšil čistý dlh Slovenska. Ale ten sa pre potreby dlhovej brzdy zatiaľ nevyhodnocuje. Hrubý dlh nestúpol a to bolo pre politikov dôležité – mohli míňať a nespustiť pritom dlhovú brzdu.


Keď v roku 2019 prišiel návrh tento odvod zdvojnásobiť, banky sa už naštvali a začali odvod riešiť s Ústavným súdom. Diskriminačne zdaniť jeden sektor nie je úplne v poriadku ani podľa slovenských zákonov a neboli bez šance na úspech. Nová vláda preto v roku 2020 s nimi spravila dohodu. Bankový odvod zrušila. Banky sa akože za to zaviazali viac úverovať slovenské firmy (v skutočnosti sa musia riadiť pravidlami risk manažmentu a nemajú to veľmi ako ovplyvniť) a vláda peniaze akože previedla do Rozvojového fondu Slovenska, ktorý sa vzápätí stratil v prachu dejín, spolu s (ne)existujúcou miliardou.


Prečo vlastne tento už takmer zabudnutý príbeh vyťahujem? Verejná správa si vie k novým daniam vymyslieť množstvo pekných príbehov, prečo musia byť. Realita je však taká, že tie príjmy následne skončia v bezodnom kotle verejných financií. Najnovšie tu máme príbeh o potrebe „zmeny daňového mixu“. Ja sa obávam, že aj teraz je skutočný príbeh ten istý – viac príjmov pre štát.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:23