HN/Adam Záhorský
StoryEditor

Medzinárodný deň ukrajinských žien

06.03.2022, 23:00
Tieto odvážne ženy budú po prvých týždňoch v novej krajine čeliť otázke ako ďalej. Vrátane zaradenia sa na trhu práce.

Medzinárodný deň žien pripadajúci na zajtra už „dávno“ nie je iba o karafiátoch. Ide o medzinárodne uznávaný sviatok, ktorý zaviedla OSN k výročiu štrajku 40 tisícok krajčírok z New Yorku v roku 1908. Tie bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, všeobecné volebné právo a lepšie pracovné podmienky.

Pri tejto príležitosti sa každoročne venujem platovým rozdielom mužov a žien. Vlani k tejto problematike pribudli aj dosahy pandémie na pracovný život žien. A tento rok? Už vyše týždňa pri zmienke o ženách vidím predovšetkým ženy, dievčatá, staré mamy, mamy s deťmi utekajúce pred vojnou z Ukrajiny.

Len za prvých desať dní sme boli svedkami odchodu viac ako jedného milióna utečencov z Ukrajiny do susedných krajín. Slovensko-ukrajinské hranice za toto obdobie prekročilo približne stotisíc ľudí. Ide prevažne o občianky Ukrajiny s deťmi.

Tieto odvážne ženy budú po prvých týždňoch v novej krajine čeliť otázke ako ďalej. Vrátane zaradenia sa na trhu práce. Pracujúci z Ukrajiny neboli na Slovensku raritou ani pred konfliktom. Podľa štatistík ústredia práce bolo v úvode tohto roka na Slovensku evidovaných viac ako 13-tisíc Ukrajincov s udeleným povolením na zamestnanie. Z toho približne tri tisícky žien. Väčšina z nich pracuje vo výrobe a v službách.

Zvládne Slovensko prijať na svojom trhu práce utečenky z Ukrajiny? K tejto situácii dochádza na Slovensku „chvalabohu“ v čase, keď pracovné portály evidujú rekordný počet nových ponúk a zamestnávatelia upozorňujú na problémy s hľadaním pracovnej sily. Ide najmä o cestovný ruch, gastro a hotelierstvo, ale i výrobu. Pracovné portály zároveň promptne zareagovali a robia všetko pre to, aby utečencom uľahčili hľadanie práce. Ak sa ženám z Ukrajiny podarí na Slovensku zamestnať, ich zárobok by mohol byť takmer dvojnásobne vyšší ako na Ukrajine.

K vojnovému konfliktu na Ukrajine však prišlo v období, keď sa Slovensko, ale aj celý svet, spamätáva z dlhých dvoch rokov koronakrízy. No a dosahy kríz nebývajú rodovo korektné. Práve ženy sú v čase kríz zraniteľnejšie. Na tento fakt upozorňuje aj Európsky parlament pri príležitosti MDŽ.

V prípade žien utekajúcich z Ukrajiny ešte o niečo viac. Vo všeobecnosti s nižšími zárobkami žien súvisí aj menej úspor. Navyše, u väčšiny žien z Ukrajiny možno o úsporách hovoriť len ťažko. Na Slovensko prišli s jednou taškou toho najnutnejšieho a v najbližších týždňoch budú odkázané na humanitárnu pomoc. Ženy sú viac zaťažené aj neplatenou starostlivosťou a prácou v domácnosti, oveľa častejšie ako muži zostávajú doma kvôli starostlivosti o dieťa. Nehovoriac o tom, že Ukrajinky zostali na starostlivosť o svoje deti zo dňa na deň úplne samy.

Zajtrajší MDŽ bude mať ešte dlho trpkú pachuť. A nielen pre ženy z Ukrajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 06:57