TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Zálohovanie PET-u je základ jeho cirkulácie

20.05.2021, 16:19
Zálohovací systém nám ponúka dobrú možnosť uzavrieť čo najviac cyklus obehu použitých PET fliaš u nás doma na Slovensku.

Slovensko onedlho spustí systém zálohovania PET fliaš a plechovkových obalov na nápoje. Krajina sa tak posunie o veľké poschodie vyššie v jednej z dnešných kľúčových oblastí – rozumnému a efektívnemu nakladaniu s obalmi. Je preto dobré vedieť o celom procese čo najviac.

Elementárna logika zálohovacieho systému ako takého dáva tušiť, že systém pracuje s predpokladom, že pokiaľ dokážeme vyzbierať (dostať do zálohovacieho systému) PET fľašu, našim druhým zámerom by mala byť jej efektívna recyklácia a následné opätovné umiestnenie na trh v podobe novej PET fľaše. Inak povedané – nastaviť proces, kde budeme vedieť jednu a tú istú surovinu využívanú na výrobu nápojových obalov „otáčať“ vo viacerých vlnách. Alebo ešte inak – postupne budeme vedieť do systému púšťať stále menej a menej nového PET-u, pretože si stále viac vystačíme s tým, ktorý v ňom už je.

Tento proces nazývame v našej firme kolobeh života PET fľaše. V tomto kolobehu sa PET fľaša narodí, využije, potom umrie a znovu sa narodí. Moderný názov takéhoto alebo podobného procesu znie „cirkulárna ekonomika“.

Treba si však uvedomiť jednu zásadnú vec. Vyzbieraný (zálohovacím systémom alebo cez žlté kontajnery a iné systémy) PET sa po základnom spracovaní, ktorého výsledkom sú takzvané PET vločky, stáva minimálne na európskom trhu veľmi žiadanou a často aj veľmi drahou surovinou. A z nej sa nutne nemusia vyrábať iba nové PET fľaše, ale aj rôzne vlákna, laná či dokonca dobre známe funkčné tričká. Navyše – už dnes sú v Európe krajiny, ktoré od výrobcov nápojov vyžadujú, aby mali v PET fľašiach rôzne percentá recyklátu. Títo výrobcovia preto zháňajú surovinu, kde sa len dá. Tento trh je dnes veľmi tvrdý a bežný človek o ňom netuší.

Zálohovací systém nám preto ponúka dobrú možnosť uzavrieť čo najviac cyklus obehu použitých PET fliaš u nás doma na Slovensku. Úplne na sto percent sa to zrejme nebude dať, ale základná logika by nás týmto smerom mala viesť. Veľmi podobne postupujú napríklad Nemci, Rakúšania a mnoho iných krajín.

A dáva to logiku. Predstava, že my na Slovensku vyzbierame (vyzálohujeme) stámilióny PET fliaš ročne, v recyklačných centrách z nich vyrobíme vločky a tie potom na kamiónoch prebrázdia polovicu Európy do firiem na ďalšie použitie je nelogická. Najmä pri uvedomení si skutočnosti, že na Slovensku existuje firma, ktorá nielenže dokáže vyrábať vločky, ale dokáže z nich vyrábať aj predlisky na následné vyfúknutie novej PET fľaše. Čiže dokáže tú spomínanú narodenú a následne zničenú PET fľašu znovu oživiť.

Celá logika rozumného nakladania s odpadmi (obaly sú odpad) smeruje k ich opätovnému efektívnemu využívaniu. Dnes už vieme s využitím komunálneho odpadu vyrábať napríklad teplo, či dokonca kúriť v skleníkoch a pestovať tam zeleninu. Z prepáleného kuchynského oleja vieme vyrábať biopalivo. A z použitej PET fľaše vieme vyrobiť ďalšiu.

Efektívne nakladanie s odpadmi je vlastne celé o cirkularite. Už použité sa použije znova. A pokiaľ sa dá, tak znova a znova. Preto je rozbiehajúci sa zálohovací systém nápojových obalov základom ich cirkulácie. A tak by sme ku tomu mali aj od začiatku pristupovať.

Autor je generálny riaditeľ spoločnosti General Pastic, a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:09