HN/Peter Mayer
StoryEditor

Infúzia mladých

13.03.2022, 23:00
Ukrajinskí utečenci v najbližších mesiacoch riadne preveria náš sociálny systém, zdravotníctvo a pracovný trh.

Demografický posun, teda prechod silnej generácie do dôchodkového veku, je jednou z najväčších výziev budúcnosti pre Európu.

Pre Slovensko obzvlášť, pretože mimoriadne silná generácia „Husákových detí“ nemá za seba dostatočnú populačnú náhradu a v najbližších dekádach začne zásadným spôsobom zaťažovať zdravotný a dôchodkový systém.

Bude chýbať obrovské množstvo lekárov, sestier, opatrovateľov, ale aj mnohých ďalších povolaní. Pred troma týždňami však nastala nečakaná dejinná udalosť. Ruská invázia vyhnala z Ukrajiny už vyše dvoch miliónov ľudí a ich prílev sa ani zďaleka nekončí, pribudnú ďalšie milióny.

Veľké množstvo z nich sú a budú deti.

Po pandémii tu máme druhú celosvetovú ekonomickú katastrofu. V optimistickom scenári Putin náhle ľubovoľným spôsobom odíde na dôchodok a situácia sa normalizuje.

V pesimistickom (aj keď nie najpesimistickejšom) scenári vznikne v Európe zamrznutý konflikt na 10 až 20 rokov, podobne ako v Sýrii. Ako vraví klasik, dúfajme v najlepšie, ale rátajme s najhorším.

Ukrajinskí utečenci v najbližších mesiacoch riadne preveria náš sociálny systém, zdravotníctvo a pracovný trh. No tisíce z nich sa do svojej vlasti možno už nedokážu vrátiť. Budú infúziou mladých pre Slovensko a celú Európu.

S podobnou rečou, kultúrou, náboženstvom a vzdelaním odpadajú všetky doterajšie výhovorky.

Čo najskôr treba začať pracovať na tom, aby sa u nás nevytvorila obrovská skupina plne odkázaných ľudí. K tomu nestačia len potľapkávanie po pleci a prázdne reči, ale konkrétne kroky. Decentralizovaná odozva jednotlivcov a neziskoviek odvádza fantastickú prácu, no regulačné otázky nezmenia.

Verejná správa musí čo najskôr pripraviť viacjazyčné dokumenty, jasný plán na začlenenie detí do škôl (Česi už zbierajú ukrajinských učiteľov a otvárajú ukrajinské jednotriedky), dofinancovať zdravotníctvo, ujasniť situáciu týkajúcu sa dávok, prechodných pobytov, pokračovania v štúdiu a mnoho ďalších vecí.

Zásadné je však zapojenie utečencov do pracovného trhu. To nie je len otázka pracovného povolenia, ale aj identifikovania a eliminácie byrokracie. Vrátane napríklad uznávania kvalifikácie. Tu je už, bohužiaľ, legendárnym príkladom (ne)uznávanie kvalifikácie ukrajinských zdravotníkov.

Budem dúfať, že to dopadne dobre a ukrajinskí pracujúci budú budovať našu ekonomiku len pár mesiacov a následne pôjdu postaviť svoju krajinu späť na nohy. No ak im to dejiny nedovolia, môžu byť pre nás veľkým a trvalým prínosom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 09:39