Ako si uľahčiť párovanie faktúrProfimedia
StoryEditor

eFaktúra a ruskí špióni

09.05.2022, 00:00

Česká vláda v marci 2022 navrhla zrušenie Elektronickej evidencie tržieb, neschválne známeho EET. Jeden zo symbolov politiky vlády Andreja Babiša by mal definitívne skončiť v roku 2023, ak sa zmenu podarí presadiť v parlamente. Fialova vláda zrušenie odôvodnila zbytočnou byrokraciou pre podnikateľov a vysokými prevádzkovými nákladmi systému.

Slovenská vláda kráča presne opačným smerom. eKasu (ktorá je myšlienkovou sestrou českého EET) sa nikto rušiť nechystá, hoci sme dodnes nevideli jedinú analýzu toho, čo tento systém vlastne priniesol. Práve naopak – naplno pokračujú prípravy na zavedenie eFaktúry. Kým eKasa rieši len transakcie cez registračnú pokladnicu, cez systém eFaktúry budú musieť státisíce podnikateľov, živnostníkov a účtovníkov hlásiť každú fakturáciu.

eFaktúra predstavuje pre podnikateľov dva zásadné problémy. Bude znamenať výrazný nárast byrokracie. Kým doteraz stačilo faktúry odkladať na kôpku a raz za čas zaúčtovať, po novom bude treba každú jednu priebežne nahlásiť Finančnej správe. Keďže vieme, ako fungujú štátne IT systémy, samotné hlásenie bude tortúrou. Čo je však horšie, faktúra úplne zmení fungovanie účtovníctva. Už ho nebude možné robiť dávkovo (napríklad raz mesačne), ale nonstop. Každý omyl či fakturačné nedorozumenie medzi partnermi bude nutné zložito stornovať.

Druhý problém naznačujem v nadpise. Slovensko je štátom, kde verejní funkcionári sú za deravý groš schopní predať aj vlastnú matku čertovi. Kde azda polovica bývalého vedenia Finančnej správy je v rôznej fáze obžaloby a väzby. Kde polícia mafii predávala zozbierané informácie o občanoch na kilá ako osevné zemiaky. A teraz si predstavte, že tento systém bude mať databázu všetkých biznisových transakcií v ekonomike vrátane finančných plnení. Desivé.

Zo strany ministerstva financií už dokonca zazneli nápady, že by pomocou nej mohli poskytovať podnikateľom napríklad informácie o „bežných cenách“. Inými slovami, komodifikovať obchodné tajomstvo. Otvára sa obrovská príležitosť pre všetky budúce vlády zneužívať moc, napríklad v podobe zákazu predávať niektoré tovary a služby za iné ako „bežné“ ceny.

Jediným ospravedlnením eFaktúry je univerzálna prázdna mantra o „zabránení daňových únikov“. Hoci daňová medzera klesla už takmer na úroveň priemeru EÚ a výnosy DPH masívne rastú, pod rúškom boja proti daňovým únikom je možné zaviesť čokoľvek. Držme sa radšej pôvodného, že Finančná správa má hľadať podvodníkov, a nie vidieť podvodníka v každom podnikateľovi.

Bohužiaľ, takéto kladivá na podnikateľov a ekonomiku krajiny sa kujú takmer kompletne mimo záujmu verejnosti a médií, v kanceláriách zopár ministerských technokratov.

Pod rúškom boja proti daňovým únikom je možné zaviesť čokoľvek.

01 - Modified: 2024-02-22 14:57:02 - Feat.: - Title: Názor: Kto dohliadne na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti 02 - Modified: 2024-01-15 13:48:31 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo si prilepší o stámilióny. Prejedáme si budúcnosť, varuje analytik 03 - Modified: 2023-12-11 13:42:20 - Feat.: - Title: Reakcie zdravotných poisťovní na zvýšenie zdravotných odvodov, Union pripomína pripoistenie 04 - Modified: 2023-11-09 11:03:12 - Feat.: - Title: Najvyššiu ziskovú maržu vlani dosahovala skupina vybraných agropodnikov, tvrdí analytik INESS 05 - Modified: 2023-11-22 10:53:44 - Feat.: - Title: Analýza: Návrh opatrení na zlepšenie slovenského zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:00