StoryEditor

Platíte vysokú daň? Zmeňte to

01.04.2015, 00:00

Platíte za rok 2014 príliš vysokú daň? Mnohí biznis lídri vôbec nevedia, čo všetko vstupuje do ich daňového priznania, pretože táto zodpovednosť je v plnom rozsahu delegovaná na finančného alebo daňového manažéra. Moje skúsenosti na Slovensku mi vravia, že je dôležité vedieť, čo do daňového priznania vašej firmy nevstupuje, pretože práve tieto položky vás môžu každoročne stáť veľa peňazí.

Na Slovensku môže byť obzvlášť nákladné, ak vo firme nemáte osobu kompetentnú na prípravu daňového priznania, ktorá zároveň obhajuje záujmy spoločnosti. Veľmi často sa stretávam s tým, že rozhodnutia finančných manažérov sa zameriavajú len na to, ako sa vyhnúť akémukoľvek osobnému riziku, a nie ako konať v najlepšom záujme firmy. Zdôvodňujú to zvyčajne tým, že nechcú niesť vinu v prípade, že daňová kontrola niečo spochybní, a po druhé, nemajú nič z toho, ak toto riziko na seba zoberú. Pred vyváženým prístupom uprednostňujú radšej posudzovanie mnohých položiek ako daňovo neuznateľných, len aby sa kryli. Toto môže stáť firmu každoročne veľa peňazí a v mnohých prípadoch o tom vrcholové vedenie ani netuší, keďže sa v plnej miere spolieha na rozhodnutia svojich interných tímov. Ak máte pochybnosti, požiadajte o druhý názor daňového poradcu.

Kľúčom ku zmene tohto prístupu je zbavenie finančného manažéra osobného rizika v prípade daňovej kontroly, t. j., že vinu neponesie on. Pri posudzovaní nejasných daňových oblastí by sa mal uplatňovať vyvážený prístup a mali by sa zohľadňovať záujmy spoločnosti, samozrejme, pri dodržaní zákonných pravidiel. Daňové zákony nie sú veda a nemusia mať nevyhnutne logický základ. To znamená, že vždy existujú náklady, ktoré sa nedajú jednoznačne posúdiť ako daňovo uznateľné alebo neuznateľné.

Druhý typ správania, ktorý vás môže stáť peniaze, je, keď finančný manažér nemá záujem robiť žiadne kroky, ktoré by pre neho znamenali viac práce, hoci by boli pre spoločnosť prínosom. Videl som to najmä pri uplatňovaní vrátenia cezhraničnej DPH a uplatňovaní colnej suspenzie na niektoré dovezené výrobky. Napríklad, ak uskutočníte platbu v niektorej krajine EÚ, môžete si vo väčšine prípadov uplatniť vrátenie DPH zo zahraničia. Mnoho slovenských spoločností tak nerobí. Je to jednoducho preto, že zodpovední pracovníci nechcú prácu navyše. Niekedy táto práca navyše nestojí za danú odmenu, avšak osoba, ktorá takéto rozhodnutie robí, by mala mať na zreteli aj záujmy firmy, nielen tie svoje.

01 - Modified: 2007-04-28 07:31:57 - Feat.: 0 - Title: Zabudnite na ropu
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. máj 2024 14:49