StoryEditor

Európska unia, to nie sú iba eurofondy

09.05.2014, 00:00
Desať rokov v EÚ

Slovensko zažilo naozajstný úspešný príbeh, keď sa z novej malej krajiny s kolabujúcou ekonomikou a politickými problémami stalo štandardnou európskou krajinou. Teraz sme v najužšom jadre európskej integrácie – sme súčasťou eurozóny a slovenskí občania využívajú voľný pohyb v rámci schengenského priestoru. Zlepšilo sa naše postavenie a váha na medzinárodnej scéne. Začlenenie do únie nám prinieslo viac stability a bezpečnosti.

Rýchly rast

Slovenskí študenti získavajú cenné zahraničné skúsenosti cez program Erasmus, európske programy podporujú aj spoluprácu vedcov, umelcov či výmenu skúseností medzi mestami a regiónmi.

Veľký vplyv má únia tiež na ekonomiku. Slovensko zaznamenalo najväčší hospodársky rozmach práve po vstupe do bloku. V rokoch 2004 až 2008 bol hospodársky rast v priemere sedem percent, v roku 2007 dokonca viac ako desať. Aj napriek kríze Slovensko patrí stále medzi rýchlejšie rastúce krajiny a postupne dobieha vyspelejšie štáty. V roku bol hrubý domáci produkt na obyvateľa na úrovni 57 percent priemeru EÚ a v roku 2012 už bol na úrovni 76 percent európskeho priemeru.

Slovensku pomáha aj to, že je súčasťou jednotného trhu, ktorý nám umožňuje bezproblémový export našich výrobkov. Slovenská ekonomika je postavená na exporte a približne 85 percent slovenského exportu ide práve na európske trhy. Vstup do EÚ Slovensku pomohol pritiahnuť zahraničné investície, pričom takmer 90 percent priamych zahraničných investícií pochádza z krajín únie. Zahraničné firmy priniesli so sebou špičkové technológie, ktoré mali vplyv na podstatné zvýšenie produktivity práce.

Mozaika z eurofondov

Samostatnou kapitolou je využívanie eurofondov. V médiách sa viac hovorí o pomalom čerpaní, finančných korekciách, neefektívnosti či korupcii, ale aj tak máme po celom Slovensku pestrú mozaiku projektov podporených z eurofondov. A tieto projekty pomáhajú zlepšovať život ľudí. Či už sú to nové cesty, vlakové súpravy, vodovody, zmodernizované školy a nemocnice, vedecké projekty alebo investície do podnikov a zamestnanosti mladých. Eurofondy tiež pomáhajú ochraňovať životy ľudí cez nákupy špičkových lekárskych prístrojov alebo vybudovaním protipovodňových systémov. Európska podpora nám pomáha zvyšovať hospodársky rast a vytvárať nové pracovné miesta.

Po vstupe do EÚ sme si však museli uvedomiť, že členstvo nie je len o čerpaní finančnej pomoci. Je to aj o spoluzodpovednosti za ďalší vývoj v Európe. Pre Slovensko je dôležité, že sedíme za spoločným stolom bok po boku s ostatnými európskymi krajinami a môžeme priamo ovplyvňovať dianie v Európe i vo svete.

Keď udrela kríza

Hospodárska a finančná kríza otriasla celou Európskou úniou, odhalila slabiny členských štátov i trhliny v architektúre eurozóny. Výrazne tým podlomila dôveru v schopnosti EÚ, čo má vplyv aj na Slovensko. Už sa vytratil optimizmus z predkrízových rokov. Takmer všetka energia sa vkladá do riešenia dôsledkov krízy, znižovania deficitov, dlhov a nezamestnanosti. Táto energia akoby nám chýbala pri tvorbe vízie do budúcnosti. Vízie, ktorá by nadchla ľudí a vrátila im entuziazmus a odhodlanie.

Pritom Európska únia má na čom stavať. Je to región s vysokou kvalitou života, silným sociálnym systémom a pomerne kvalitným vzdelávaním a starostlivosťou o životné prostredie. A je stále vzorom pre iné časti sveta.

Vstup do EÚ zmenil Slovensko oveľa viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Európska únia sa stala pevnou súčasťou našich každodenných životov bez ohľadu na to, či si to uvedomujeme alebo nie. Únia nám prináša vplyv, práva a príležitosti, ktoré by sme inak nemali. Je len na Slovensku a na jeho občanoch, aby všetky možnosti, ktoré nám únia prináša, aj využili.

01 - Modified: 2006-05-09 12:15:10 - Feat.: 0 - Title: Obavy zo spomalenia reforiem v Turecku
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 12:09