StoryEditor

Čím viac získame, tým viac môžeme stratiť

21.10.2015, 00:00
Rast zahraničných investícií nebude pokračovať navždy.

Od konca mečiarovskej éry v roku 1998 zažíva Slovensko zlatú éru prílevu zahraničných investícií. Krajina vyšla z tieňa svojho väčšieho brata, Českej republiky, a nastúpila cestu privatizácie a zásadných reforiem. Relatívna politická stabilita počas tohto obdobia v kombinácii so vstupom Slovenska do viacerých medzinárodných organizácií a zoskupení, ako je OECD, EÚ, NATO, Schengen a eurozóna, vyslala jasný signál zahraničným investorom o tom, že Slovensko je bezpečným a atraktívnym miestom pre investovanie. Hoci bola v tom období úroveň investícií na Slovensku ovplyvnená globálnou ekonomikou, vo všeobecnosti si krajina užíva výhody zahraničných investícií až doteraz.

Investície, to nie je len jednosmerný tok. V posledných rokoch sme svedkami toho, ako sa niektorí z prvých investorov, ako je napríklad Baumax, sťahujú z trhu. História ukazuje, že by bolo naivné si myslieť, že cyklus rastu zahraničných investícií bude pokračovať navždy. Musíme byť veľmi opatrní, aby sme sa nestali príliš arogantní a sebavedomí a nakoniec nestratili to, čo sme získali.

I keď je riskantné priveľmi sa viazať na jedno odvetvie, napríklad na automobilový priemysel, pozitívom je, že v krátkodobom až strednodobom horizonte nebude ľahké investície do automobilového priemyslu premiestniť. Za naše najväčšie riziko považujem centrá zdieľaných služieb, ktoré sú mobilnejšie a dajú sa premiestniť relatívne ľahko. Za posledných 12 mesiacov som už zaznamenal, že viaceré centrá zdieľaných služieb presťahovali svoje aktivity zo Slovenska do Rumunska alebo niekde do Ázie.

Keďže samotné centrá zdieľaných služieb nie sú „odvetvím“, dostáva sa im menej pozornosti zo strany vlády. Preto pod záštitou AmCham vytvorili v minulom roku viaceré centrá spoločnú pracovnú skupinu. Podnetom pre tento krok bola sčasti skutočnosť, že v posledných rokoch, keď mali zmeny v pracovnom práve a zvýšenie odvodov zamestnávateľov do sociálnej poisťovne negatívny dosah na činnosti centier zdieľaných služieb, nemali centrá pri rokovaniach s vládou jednotné zastúpenie. Podľa môjho názoru bude odlev centier zdieľaných služieb pokračovať v prípade, že nadchádzajúca vláda nevyšle jednoznačný signál o svojej podpore tomuto sektoru a nebude s ním aktívne spolupracovať pri riešení jeho problémov.

01 - Modified: 2007-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nesprávne priority zabrzdia ekonomiku
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. máj 2024 07:09