StoryEditor

Pravidlá Made in Island

09.01.2014, 23:00

Dovoľte mi posunúť vám zopár inšpirácií z Islandu. Samozrejme, z veľmi osobného pohľadu a, samozrejme, zameriam sa výlučne na pozitívne podnety. Moje čerstvo nadobudnuté skúsenosti nazvime napríklad „Pravidlá ľadovej zeme“. Nech to znie literárnejšie. Tak by to možno otituloval islandský držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Halldór Kiljan Laxness.

Takže, prvé pravidlo znie: Aj keď vás je málo, dá sa prispieť niečím hodnotným do svetového pokladu kultúry. Druhé pravidlo: Keď je tma, zväčši si okno na dome. A zabudni na závesy, nech ti večer pokojne vidia do bytu, aj dôvera je forma svetla. Tretie pravidlo: Pokojne vyžeň z krajiny najväčšiu sieť fastfoodov na svete a rob si hamburgery z vlastných kvalitných, na šírych pláňach pasúcich sa tvorov. Štvrté pravidlo: Nemaj predsudky, zvoľ si za prezidentku ženu, za premiérku lesbu, maj bez obáv prvú evanjelickú biskupku na svete, alebo primátora hlavného mesta, ktorý bol pôvodne komikom a v detstve ho liečili na prejavy mentálnej retardácie. Piate pravidlo: Zachovaj si detstvo. Keď prestaneš veriť na elfov a trolov, zoschne ti duša a začneš nosiť veľmi nevkusné kravaty, alebo zosmutnieš pri žehlení. Šieste pravidlo: Pamätaj na svoje korene, aj keď ti ako v mnohých prípadoch sveta bolo nanútené jedno náboženstvo – inak aj najsilnejší franchise planéty. Thor a iní bohovia ti prúdia v žilách, rovnako ako pohanské zvyky a tradície.

Siedme pravidlo: Keď udávaš do telefónneho zoznamu svoje povolanie (čo je tam bežné), pokojne si za meno napíš kráľovná krásy, krotiteľ levov alebo kovboj. Netreba sa brať príliš vážne.(Ale bývalej manželke po rozvode nenahlasuj za meno „štetka“. Z toho už raz boli patálie.) Ôsme pravidlo: Nepáľ mosty, ale spáľ posledný deň v roku všetky hádky a škriepky vo veľkej vatre s názvom Bonfire. Deviate pravidlo: Ži prítomnosti, teš sa zo života, rešpektuj prírodu, ona je aj tak najmocnejšia. Kedykoľvek totiž môže buchnúť ktorákoľvek sopka. Desiate pravidlo: Pomáhajme si, žijeme všetci spolu na jednom ostrove.

Adela Banášová, rozhlasová a televízna moderátorka

01 - Modified: 2005-11-28 07:28:00 - Feat.: 0 - Title: Iracká polícia zatkla osem mužov, ktorí chceli zabiť sudcu v procese so Saddámom
01 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 02 - Modified: 2024-04-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem získať parcelu alebo ju darovať? Takýto je postup 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou? 04 - Modified: 2024-03-17 11:30:00 - Feat.: - Title: Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií 05 - Modified: 2024-03-12 14:30:00 - Feat.: - Title: Nemocenské dávky sú od januára v nových sumách. Ktorá skupina ľudí dostane takmer dvetisíc eur?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:26