StoryEditor

Predaj Telekomu. Ako za Dzurindu, tak za Fica

19.05.2015, 00:00

Vláda Roberta Fica sa rozhoduje predať zvyšok Slovak Telekomu jeho nemeckému akcionárovi, Deutsche Telekomu (DT). A ak sa to stane, pôjde s určitosťou o najmenej transparentný a zrejme aj nevýhodný predaj pre Slovensko.

Robert Fico sa už stal členom klubu najväčších privatizérov Slovenska: jeho vláda stihla sprivatizovať štátne ropné rezervy, štátneho železničného prepravcu Cargo. Až neférovou a nevýhodnou doprivatizáciou Telekomu však klesne na úroveň čias mečiarizmu.

Blokovali informácie pre investorov

Pri predaji Telekomu vláda nielen oklamala vlastných občanov – zrušením predaja akcií cez burzu, čo je jediný spôsob, pri ktorom sa nedajú vyberať privatizačné „provízie“. Oklamala všetkých fingovaním súťaže. Sľúbila hľadať aj iných strategických investorov, aby mohla získať konkurenčné ponuky. To sa však neudialo.

Podľa informácií, ktoré máme, nebolo žiadnemu záujemcovi umožnené získať údaje o hospodárení Telekomu z datacentra. Žiadna iná firma ako Deutsche Telekom tak nemohla podať reálnu ponuku – a preto nikto nemôže tvrdiť, že práve ponuka nemeckej firmy je výhodná.

Slovak Telekom je pritom jedinečná firma. Má nulový dlh a v likvidných prostriedkoch zhruba 650 miliónov eur. Nemecký akcionár roky blokoval vyplácanie dividend a staval štát do pozície prosebníka o podiel na ziskoch Telekomu.

Telekom požičiaval Nemcom

Deutsche Telekom tak našu krajinu roky poškodzoval a je tým posledným, komu by vláda mala vychádzať v ústrety. Stačí letmý pohľad na čísla z výročnej správy a zistíte, že Slovak Telekom vlani požičal nemeckej firme 150 miliónov eur za smiešny úrok 0,18 percenta. Myslíte, že rovnaké podmienky mal aj štát? Nie. Druhému akcionárovi – slovenskej vláde – Telekom síce tiež požičal 170 miliónov. Ale formou nákupu štátnych dlhopisov, ktorých úroky sa pohybujú medzi 3 až 4 percentami. Slovensku teda Telekom požičiava až 20-násobne drahšie než svojej nemeckej matke.

Priamy predaj zostávajúceho podielu v Slovak Telekome nemeckému investorovi bude mať aj výrazne negatívne dôsledky na slovenskú ekonomiku. Ak ich vezmeme do úvahy, zistíme, že predaj nemeckému Deutsche Telekomu je v skutočnosti možno najmenej výhodnou možnosťou.

Fúzia a zlúčenie s nemeckým koncernom môžu pripraviť Slovensko až o 2 000 pracovných miest. Taký je plán podniku – po jeho úplnom ovládnutí už Deutsche Telekom nebude mať dôvod držať tieto miesta na Slovensku a spojí ich v rámci vlastnej štruktúry. Plánovaný konečný počet zamestnancov v roku 2018 má klesnúť na 1400. Pre štát to bude znamenať náklady zhruba 10 až 20 miliónov eur.

Slovensko príde aj o biznis pre vlastné firmy: ročne Slovak Telekom minul na Slovensku vyše 100 miliónov eur. Centralizovaním nákupu sa veľká časť týchto výdavkov presunie do Nemecka. Slovenské firmy prídu o prácu a o zákazky, štát príde o DPH.

A v neposlednom rade sa dá očakávať aj výrazné prelievanie ziskov do zahraničia – tak, ako to robili takmer všetci zahraniční investori.

Nevýhodná cena

Z kúpnej ceny treba navyše odpočítať aj rezervu na súdne spory vo výške 100 miliónov eur. Len jeden z nich, spor s firmou CDI, by mohol skončiť dohodou vo výške 39 miliónov eur, a zaplatíme ich práve my, odrátaním z predajnej ceny.

Ak zohľadníme tieto fakty, zrazu sa ponuka Deutsche Telekomu vôbec nezdá výhodná v porovnaní s uvedením na burzu. A to ešte nikto netestoval uvedenie na burzu v Londýne – bleskové závery o „nevýhodnosti“ IPO vyplývajú len z „upisovania“ na bratislavskej burze.

Ak Robert Fico predaj zvyšku Slovak Telekomu v takejto podobe nezastaví, stane sa z neho rovnaký privatizér ako Dzurinda, ktorého tak často, rád a nahlas za privatizáciu kritizuje. To, čo Dzurindova vláda pri privatizácii Telekomu pred pár rokmi pokazila, Robert Fico presne rovnako zle dokončí.

01 - Modified: 2007-06-05 07:38:00 - Feat.: 0 - Title: Opposition Deputies Propose Reduced Income Tax Rate to 17 Pct.
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:31