StoryEditor

Útek z akciových trhov nečakajme

09.04.2014, 23:58

Posledných šesť týždňov neprialo investorom, ktorí nakúpili akcie veľkých víťazov trhu roku 2013 ako Netflix a Facebook. Teraz sledovali, ako sa ich akcie strácajú v kráteri. Zatiaľ presúvajú investície do iných oblastí akciového trhu a nie do bezpečných prístavov, ako je hotovosť. Obavy, že nastane hromadný odlev, sa utlmili.

Naklonený akciám

Aj napriek obrovskému prepadu v sektore biotechnológií, ktoré oproti maximu klesli o dvadsať percent, sa index S&P 500 znehodnotil iba o 3,2 percenta. Nevidno ani ďalšie výstražné svetlá, ktoré signalizujú spiatočku. „Výpredaj poskytuje príležitosť lacno nakúpiť,“ hodnotí portfóliový manažér Josh Spencer z fondu PriceGlobalTechnology Fund. „Ak si vyberiete dobrú pozíciu – akcie s korigovanou cenou, môžete hrať zároveň útok aj obranu.“ Jeho názor môže byť správny.

Spoločnosť Reuters preskúmala 10 rôznych trhových ukazovateľov. Zistilo sa, že osem z nich podporuje alebo má priaznivý pohľad na nákup akcií. Pre debutujúce spoločnosti s pripravovanými prvotnými ponukami akcií vyzerajú trhy zdravo, čo sa zvyčajne nedeje v čase, keď tieto cenné papiere strácajú obľubu. Podľa spoločnosti Briefing. com sa iba tento týždeň plánuje 15 premiérových vstupov na burzy.

Burzoví debutanti

Ani predchádzajúci týždeň nebol až taký zlý, hoci niektoré hlavné internetové akcie dostali zásah. Hitom bola online reštaurácia GrubHub, ktorej akcie sú o 36 percent vyššie, ako bola cena pri vstupe na burzu. Zatiaľ majú tohtoročné prvotné ponuky akcií hodnotu 14 miliárd dolárov. To sa blíži k sumáru za rovnaké obdobie rokov 2012 a 2013.

Darí sa aj uzatváraniu obchodov. V Spojených štátoch zlúčenia a akvizície zatiaľ dosiahli hodnotu 390 miliárd dolárov, čo je najviac od roku 2007.„Nevidíme obchody, ktoré by sa rušili pre podmienky na trhu,“ hovorí Art Hogan zo spoločnosti Wunderlich Securities.

Hedgeové fondy sú často súčasťou trhových výkyvov. Zatiaľ zostávajú exponované voči akciám a nepremiestňujú peniaze do hotovosti. „Hrubá expozícia sa príliš nezmenila,“ vysvetľuje Jon Kinderlerer z Credit Suisse. „Nevidíme znaky žiadnej veľkej likvidácie,“ dodáva, hoci pripúšťa odchod z technologických akcií, ktorý spôsobila cloudová technológia.

Neutrálni býci

Samozrejme, hedgeové fondy sa viac chránia pred pádom. Podľa Credit Suisse 14 percent fondov malo určitý spôsob „výraznej ochrany pred poklesom“. Číslo sa tento týždeň zvýšilo na 19 percent. Je to iba mierny posun, ale môže signalizovať rastúce obavy medzi manažérmi hedgeových fondov.

Podľa prieskumu Amerického združenia individuálnych investorov z minulého týždňa až 35 percent z opýtaných si myslí, že tento týždeň budú akcie rásť. Historické maximum bolo 39 percent. Nálada investorov sa niekedy považuje za sporný ukazovateľ, keďže vysoká úroveň býčieho sentimentu signalizuje blížiacu sa korekciu. Z tohto pohľadu však prieskum vyzerá neutrálne.

Index CBOE Volatility, ktorý vypovedá o ochote investorov zaplatiť za ochranu proti sklzu indikátora S&P 500, zostáva na nízkych veličinách. Má hodnotu 15, čo je pod historickým mediánom 20. Tento rok uzavrel nad 20 len raz. V posledných dvoch rokoch to bolo iba zopárkrát. Technická analýza je tiež prajná, aj keď nie priamo ziskom, aspoň hovorí o obmedzení strát. Hodnota 1852, ktorú dosiahol index S&P 500, je významná, keďže reprezentuje 50-dňový kĺzavý priemer sledujúci strednodobý trend na trhu. Pokladá sa za bod zvratu medzi februárovým minimom a minulotýždňovým maximom.

Ak prepojíme rôzne technické ukazovatele, táto úroveň bude dôležitejšia, keďže sa očakáva, že prídu noví kupujúci. Ak by index S&P prepadol cez hranicu 1840 bodov, mohlo by to však predznamenať významný výpredaj.

Obchody nakrátko

Údaje z búrz ukazujú, že od začiatku roka vzrástol záujem o obchody nakrátko. Poklesli však krátkodobé stávky na rýchlejšie rastúce akcie. Spoločnosť TripAdvisor od začiatku marca klesla o 21 percent. Jej akcie požičané na nákup nakrátko klesli od začiatku roka o 18 percent. Pôžičky akcií Alexion Pharmaceuticals padli o polovicu. Pozície oproti spoločnostiam Facebook a Netflix v posledných týždňoch tiež zaznamenali zníženie.

„To by naznačovalo, že predávajúci nakrátko sa z týchto akcií sťahujú, zatvárajú pozície, pričom nové neotvárajú,“ myslí si trhový analytik Karl Loomes zo spoločnosti Astec Analytics. Dôležité budú teraz firemné výsledky v nasledujúcich týždňoch. Prognózy ziskov na prvý štvrťrok klesli a dosahujú 1,1 percenta. To je výsledkom najmä dlhej krutej zimy, ktorá otriasla spotrebiteľským a podnikovým dopytom.

Predpovede ziskov na druhý štvrťrok sú relatívne stabilné. Očakávania sú 8,3 percenta, čo je menej ako pôvodných 9,7 percenta. Smerovanie trhu ovplyvní to, či sa po zimnom oslabení objaví jarné naštartovanie dopytu. „Ak uvidíme menšie zisky a náznaky pokračujúceho poklesu, výpredaj môže pokračovať,“ povedal Gordon Charlop zo spoločnosti Rosenblatt Securities.

Ekonómovia Bank of America/Merrill Lynch stále predpokladajú, že americká ekonomika bude v nasledujúcich troch štvrťrokoch rásť o zdravých 3 až 3,5 percenta. Aj nedávne údaje o predaji automobilov a aktivite na realitnom trhu vykresľujú lepší výhľad pre americké hospodárstvo.

01 - Modified: 2006-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V ruskom finále úspešnejšia Kuznecovová
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 04:55