StoryEditor

Inteligentné veci

06.08.2014, 00:00
Dnes píše

Technologický svet sa pripravuje na novú revolúciu – inteligentné veci (internet of things). Vízia o fungovaní prepojených inteligentných vecí a zariadení už existuje dlho. A konečne ceny aj technológie dozrievajú na skutočné nasadenie do života. A spolu s nimi aj generácia zákazníkov, ktorá sa už zžila so smartfónmi a aj s rozličnými aplikáciami, bez ktorých si život nevedia predstaviť.

Inteligentné veci budú obsahovať malé, v podstate neviditeľné počítače, ktoré budú úplne jednoduché až takmer hlúpe. Budú však napojené na sieť, kde budú schopné posielať a vymieňať si údaje a svojou inteligenciu dodajú aplikácie, ktoré budú pracovať v pozadí na počítačoch. Môj favorit je „egg minder“, čo znamená, že vajíčka v chladničke mi vedia povedať, ako dlho už na poličkách sedia a čakajú na svoj osud. Keď som to čítal, zdalo sa mi to absurdné, ale potom som si spomenul na osobnú skúsenosť, čo dokážu urobiť polročné vajíčka v omelete... nechcem si to zopakovať. Určite známejšie a príťažlivejšie sú produkty ako inteligentné svetlo v byte, ktoré sa mení podľa mojej nálady a mojich zvykov alebo dizajnový skvost, termostat NEST.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa s touto výzvou popasujú výrobcovia klasických produktov, kde hodnota a odlišnosť je hlavne o dizajne, farbe alebo hmotnosti. A zrazu zákazník bude očakávať od produktu aj inteligenciu alebo schopnosť komunikácie a prispôsobovanie sa situácii.

Trend pôjde ďalej. Takpovediac priamo na kožu zákazníka. Popularita inteligentných náramkov rýchlo získava fanúšikov. Náramky ako Fitbit a Jawbone už vidíme aj na Slovensku. Pre časť zákazníkov sú ďalším zmyslom, vedia pomocou nich sledovať, merať a analyzovať vlastné dáta. Stále však chýba širokospektrálna aplikácia na masové použitie a aj baterka má krátku životnosť. Ale zrejme je to len otázka času a aj ľudia budú integrovaní priamo na inteligentnú dátovú sieť.

Pôjde trend ešte hlbšie? Až pod kožu? Futuristické vízie hovoria, že áno. Mikročipy môžu byť implementované priamo do mozgu. Výrazne posilnia inteligenciu sivej kôry a dodajú jej chýbajúce vedomosti alebo zručnosti. Uvidíme.

Pred pár rokmi som sa tešil na dobrodružnú cestu do subsaharského Timbuktu. Toto mýtické mesto ma fascinovalo svojou inakosťou a záhadnosťou. V rámci príprav som si ho poriadne preštudoval na internete. A spoznal som ho až tak dokonale, že stratilo celú esenciu zážitku a dobrodružstva a cestu som nakoniec zrušil. Škoda, niekedy je veľa internetu na škodu.

01 - Modified: 2006-09-06 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ obnoví rokovania so Srbskom až po zatknutí Karadžiča a Mladiča
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 05:28