StoryEditor

Najťažší súper Smeru

29.04.2015, 00:00

Voľby nás čakajú o necelý rok. Smer do volieb pôjde v pozícii hegemóna ostatnej dekády. Aj športovci hovoria, že ťažšie ako získať titul je obhájiť ho. Smer kampaň odpálil takzvanými sociálnymi balíkmi a ďalšie chcel predstaviť čoskoro. Do toho sa im priplietol Váhostav. Čo Smer nechcel, z Váhostavu sa stal symbol. Symbol podobný skupinke či Gorile. Nikto presne nevie, čo sa vlastne stalo, ale vie, že „sa kradlo“ a môžu za to politici pri moci. Váhostav, ako každú kauzu, ktorá takto rozkvitne, sprevádzala najprv ignorácia (čo ja s tým mám?), potom panika (môže za to Radičová), riadená, nepodarená, snaha vyrobiť vinníka (môže za to Figeľ), až po riešenie (môže za to Váhostav a ja to vyriešim).

Smer už neraz predviedol, že pod tlakom vie vyrobiť slušnú paniku. Či kvôli meritu problému, alebo preto, že nemôže povedať všetko. Prečo napríklad premiér dôrazne neukázal na svojho obvyklého triedneho nepriateľa – banky?

Kým počas vládnutia je rozpadnutá opozícia príjemným spoločníkom, v kampani potrebuje Smer súpera. Troje vlaňajšie voľby ukázali, že ochota voličov Smeru prísť k urnám len tak nie je nekonečná a treba mobilizovať. Istoty budú v roku 2016 málo. Pribúdať budú ďalšie kauzy a kauzičky, ktoré zatiaľ čakajú na svoj čas. A môže sa stať, že najťažším súperom Smeru bude samotný Smer. Preto si chce Smer súpera vybrať. Dielo načal spotlightom na zástupcu tradičných strán Figeľa, ktorý predstavuje všetko, čo ľavicový i stredopravý volič nemá na opozícii rád. Formuje sa blok s Matovičom a svojím životom žije solitér Procházka. Smer im ochotne poskytne priestor predviesť sa – najbližšie sa môžu nedohodnúť v máji pri voľbe šéfa NKÚ. Živá opozícia v prestrelke je súper, ktorý Smeru vyhovuje. Nabudení opoziční voliči si spomenú, prečo ostatné tri roky chodia spávať s blbou náladou.

Dobrá správa pre opozíciu je, že ani Smer nie je neomylný. Premiérovi fígeľ s Figeľom nevyšiel. Kampaň, ktorú treba dovysvetliť, je zlá kampaň. Premiér už Figeľa musel dovysvetliť viackrát a nepomohlo. Váhostav zďaleka nie je posledná možnosť pritlačiť. Ani so súperom to Smer nebude mať jednoduché. Ukazovať prstom na neschopnú a rozvrátenú opozíciu, a zároveň strašiť, že tá opozícia bude schopná vládnuť, sa bude voličom vysvetľovať ešte ťažšie ako ťah Figeľom. Čakať neúspech Smeru je však predčasné. Fico síce prehral prezidentské voľby 60:40, tam však bral víťaz všetko. V parlamentných voľbách je 40 percent utešený výsledok. Dokonca aj 35.

01 - Modified: 2007-05-21 06:22:00 - Feat.: 0 - Title: Na internete boli čísla SIS-károv, ale i viacerých členov vlády
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
01. máj 2024 20:18