StoryEditor

Smer sa pokúša spraviť z vody Coca-Colu

01.08.2014, 00:00
Diskusia v HN

Balíček opatrení, ktoré predstavil Smer, môže vyvolať u ľudí skutočne pozitívny prvý dojem. Napriek tomu však ide skôr o drahý nástroj politického marketingu ako o úprimnú snahu pomôcť Slovensku.

 

Prečo balíček vznikol

Strana Smer-SD predstavila balíček ako reakciu na pokles svojich preferencií. Po dvoch rokoch vládnutia prišlo vytriezvenie. Najprv voľby do VÚC ukázali, že podpredsedu Smeru môže poraziť pravicový extrémista. Potom prezidentské voľby ukázali, že predsedu Smeru môže poraziť nepolitik. A zlý výsledok Smeru v eurovoľbách jasne zdôraznil fakt, že v očiach ľudí upadá. Strach z blížiaceho sa osudu HZDS bol impulzom na návrh taktiky, ako si získať späť sympatie ľudí. Tá sa prejavila v dvoch líniách: v personálnej a v obsahovej. Kým personálna bola o výmene ministrov a štátnych tajomníkov, tak obsahová je o novom balíčku opatrení.

Čo balíček skrýva

V obsahovej línii sa Smer rozhodol ísť opäť pre seba ľahšou, ale pre Slovensko nebezpečnou cestou. Nie cez systémové reformy, ktoré prinesú dlhodobé ozdravenie, ale cez rozdávanie štátnych peňazí, ktoré prinesie deficit a rast zadlženosti. Takto sa snaží kúpiť si početné sociálne skupiny zvýšením vianočného dôchodku, garanciou minimálnej výšky dôchodku, vlakmi zdarma pre dôchodcov a študentov, zvýšením minimálnej mzdy, súbehom dávky a mzdy a iné. Na zmiernenie kritiky odbornej verejnosti a opozície prebrali do balíčka aj niektoré z ich odporúčaní. Potrebovali zakryť, o čo v skutočnosti ide. Podstata tohto „pozitívneho balíčka“ totiž nie je nič iné ako premyslená kampaň Smeru do parlamentných volieb, ktorá sa bude rok a pol financovať zo štátnych peňazí.

 

Kto to zaplatí

Predtým, ako sa skrytá kampaň spustí, je potrebné nájsť toho, kto to všetko zaplatí. Výdavky balíčka majú tvoriť približne 250 miliónov eur. Vláda plánuje tieto peniaze ako obvykle získať od ľudí a od zamestnávateľov. Takmer 240 miliónov zabránením poklesu DPH na 19 percent a zvyšok pomocou zmien v zdaňovaní príjmov fyzických a právnických osôb. Namiesto poklesu cien potravín, drogérie či služieb tak ľudia dostanú od vlády balíček populistických opatrení. Namiesto sľubovaného zníženia dane z príjmov právnických osôb na 21 percent, dostanú zamestnávatelia balíček zvýšenia daní. Cez sťaženie odpisovania majetku či obmedzenie výdavkov v účtovníctve. Rafinovaný plán, ktorý má šancu na úspech. Kuriózne je, že ešte aj bezdomovci, čo zbierajú kovový šrot, naň budú musieť prispieť. Namiesto doterajších 10 eur dostanú po novom len 8 eur a 10 centov, bude sa im totiž stŕhať zrážková daň 19 percent.

 

Ako to spraviť lepšie

Ak by Smeru nešlo o svoje preferencie, ale o ľudí, nezačal by zvyšovaním daní, ale hľadaním rezerv v rozpočte. Len na predražených verejných obstarávaniach by bolo možné ušetriť stovky miliónov eur ročne. Úspory v štátnych organizáciách meškajú a veľkí podvodníci s DPH stále veselo „podnikajú“. Rezervy teda existujú. Čo sa týka obsahového nastavenia balíčka, tak tu by sa mala vláda sústrediť na systémovú podporu zamestnanosti a na adresnú sociálnu pomoc tým, ktorí ju potrebujú.

Zníženie odvodov by malo pomôcť aj nezamestnaným zamestnať sa, nielen zvýšiť zamestnaným ich čisté mzdy. Pri stimuloch na zamestnávanie mladých by bolo možné zamestnať násobne viac, ak by sa nepreplácali celé mzdové náklady, ale len odvody. Pri cestovnom a pri iných výdavkoch má tiež zmysel pomáhať adresne a nie podľa toho, či niekto má vlak, plyn alebo nie. Opatrenia prebraté od nás ako zavádzanie praxe v školách či zníženie odvodového zaťaženia študentských brigád by mohli zostať. Balíček by sa teda dal nastaviť skutočne lepšie. To by však Smeru muselo ísť o ľudí a nie o ďalší pokus spraviť z vody Coca-Colu.

01 - Modified: 2006-08-30 09:27:00 - Feat.: 0 - Title: Z Ernesta sa stala slabá tropická búrka
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 04:57