StoryEditor

Dohoda je pre nás dôležitá

03.03.2014, 23:00

Pre kresťanských demokratov je ochrana a podpora rodiny základom sociálnej politiky. Čo pomáha rodine v jej funkciách a v zodpovednosti za výchovu detí, to pomáha aj celej spoločnosti.

Preto sme do parlamentu predložili návrh na doplnenie ústavy o definíciu a povinnosť štátu chrániť a podporovať manželstvo. Jeho hlavným účelom je vznik rodiny a výchova detí. Návrh podpísalo 40 zákonodarcov. Je to široká podpora, ale bez poslancov Smeru zostane len dobrým úmyslom. Po viac než piatich mesiacoch od môjho pozvania,19. februára, vyjadril predseda vládnej strany ochotu podporiť túto zmenu s tým, že očakáva zo strany KDH a od opozície podporu pre oznámenú reformu justície. Na druhý deň ju predložil opozičným predstaviteľom a verejnosti.

KDH už dva roky apeluje na zmeny v súdnictve, ktorého dôveryhodnosť je nízka a ktorého stav kritizujú nielen občania, investori, podnikatelia, ale aj Európska komisia. V januári 2012 som v Žiline verejne avizoval potrebu „deharabinizácie“ justície, počnúc oddelením spojených postov predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady. KDH podrobilo návrh Smeru analýze a vyjadrilo k nemu päť zásadných požiadaviek a výhrad. Ostatné strany prijali tiež svoje postoje. Štyri z nich, včítane zrušenia trestnoprávnej imunity sudcov, boli pre Roberta Fica prijateľné. Previerky spôsobilosti sudcov sú bodom na ďalšie rokovanie s cieľom nájsť model, ktorý bude ústavnoprávne a politicky prijateľný.

Považujem dohodu o zmene ústavy v týchto dvoch oblastiach za potrebný a dôležitý prínos pre ľudí, nie politikov či strán. Takéto postoje sme obhajovali aj v rokoch 2003 až 2009, keď boli s podporou Smeru prijaté ústavné riešenia pre Špeciálny súd a prokuratúru a Ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. KDH je konštruktívnou opozíciou, ktorá ponúka riešenia pre sociálne a ekonomické problémy, aj keď doteraz nebolo vládnou väčšinou prijaté žiadne z nich. A sme pripravení podporovať kroky, ktoré sú rozumné, v záujme ľudí.

Dohodu o potrebných zmenách najhlasnejšie kritizujú tí, čo doviedli Slovensko k predčasným voľbám a k vláde jednej strany, alebo tí, čo nepodpísali návrh na doplnenie ústavy o ochranu manželstva. Kritizovať, a ešte falošne, to nepomáha ničomu. Áno, idú voľby. Ale tie patria k demokracii ako pravidelný nástroj. Našou úlohou v opozícii nie je vyčkávať, naprázdno kritizovať, konať potom, niekedy... Našou povinnosťou je tu a teraz niesť zodpovednosť a konať v záujme občanov. Politika je pozvaním k napĺňaniu verejného záujmu, k službe dobrej veci. Nie k politikárčeniu. Podpora rodiny a účinnejšia spravodlivosť sú dobrou vecou pre ľudí a pre krajinu.

Ján Figeľ, predseda KDH

01 - Modified: 2006-02-14 17:20:00 - Feat.: 0 - Title: Budapešť navštívilo vlani 2,5 milióna turistov, o 8,7 % viac ako v roku 2004
01 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný 02 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 03 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá 04 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 05 - Modified: 2023-11-21 21:49:22 - Feat.: - Title: Netanjahu povedal kabinetu, že dohoda o rukojemníkoch je "správne rozhodnutie"
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:35