StoryEditor

Krymský precedens potrebuje odpoveď

04.03.2014, 23:00
Dnes píše

Keď som v ranných správach uvidel roj čiernych helikoptér letiacich ponad cestu s osobnými autami, ostal som šokovaný. Uvedomil som si, že ukrajinský príbeh nadobúda rozmer drámy. Pamätám si podobné mrazenie z čias, keď som bol aktívny člen študentského hnutia počas revolúcie v roku 1989 a „ústredný výbor strany“ rozhodoval o nasadení armády na potlačenie nepokojov. História sa opakuje a opäť nám dáva niekoľko odkazov.

Politická moc v slabej demokracii a pri nízkej transparentnosti informácií má vždy tendenciu transformovať sa na „štátostranu“ a vytvoriť chobotnicu moci. Neviem, či bol niekto vo svete naozaj prekvapený, keď internet zaplavili obrázky a videá s luxusom, ktorým sa zahrnul ukrajinský prezident. Presne toto som očakával. A ďalšie fakty, ako peniaze v zahraničných bankách, postupne vyplávajú na povrch. Chobotnica moci vytvorila oligarchiu, ktorá sa úplne odtrhla od každodenného života. Avšak práve preto musí s väčšou silou a agresiou bojovať o udržanie sa aj proti vlastnému národu, ktorý sa nakoniec prebudí a je povinný urobiť bolestivú a mnohokrát aj krvavú zmenu. Koncentrácia moci má veľkú zotrvačnú energiu aj na Slovensku, ešte od komunizmu, cez mečiarizmus až po blížiace sa prezidentské voľby.

A v poslednej agónii ešte ukrajinský prezident zavolá na pomoc ruské vrtuľníky. Darmo, Rusko má asi hegemonistické sklony zakorenené hlboko vo svojej duši. Naozaj sa svet vráti späť o takmer 40 rokov do čias studenej vojny? Tlak na západný svet zachovať si tvár a strážiť morálne princípy demokracie bude jednoznačne veľký. Krymská invázia je takmer na hranici Európskej únie a riešenie situácie bude definovať precedens svetového poriadku a pravidiel. Hlavne, keď aj dnes na svete existujú krajiny s režimami, ktorých vnímanie demokracie a moci obsahuje totalitné chute. Preto krymský precedens určite prinesie odpoveď od západného sveta. A Slovensko sa opäť raz môže ocitnúť na teritoriálnej hranici veľkého geopolitického napätia. Špecifickosť a zraniteľnosť novej situácie stupňuje aj závislosť a zvláštna afinita Slovenska na veľkého východného brata – Rusko.

Som veľmi rád, že sme už členskou krajinou EÚ a cítim sa dnes omnoho istejšie ako v čase, keď sa začínala nežná revolúcia a výsledok bol nejasný. Ale len samotná únia nie je dostatočnou garanciou a ochranou pred eskalujúcimi zmenami. Potrebujeme transparentnú demokraciu a silné morálne hodnoty v spoločnosti, ktoré znižujú koncentráciu moci a zlé rozhodnutia.

Tomáš Bel, riaditeľ spoločnosti EXIsport

Zajtra píše Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska

01 - Modified: 2006-02-15 11:19:00 - Feat.: 0 - Title: Z Helsínk do Petrohradu bude trať pre superexpresy
01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 17:10