StoryEditor

Zločin a trest

01.04.2014, 00:00

Ak niekto spácha zločin, musí nasledovať trest. A ak sa rozprávame o verejnom obstarávaní, jeden z najťažších zločinov je kartel. Kartelová dohoda totiž zabíja férovú súťaž, a to je neakceptovateľné.

Preto som presvedčený, že aj za kartelovú dohodu z tendra na výstavbu diaľnic, ešte z čias druhej Dzurindovej vlády, musí pre šesť stavebných firiem nasledovať prísny trest. Nie som síce právnik, ale podľa môjho názoru pokuta jednoducho nemôže stačiť a pristihnuté a odsúdené spoločnosti by jednoducho nemali byť pustené do súťaží, ktoré štát bude organizovať v nasledujúcich rokoch. Iba tento trest má totiž podľa môjho názoru dostatočne odstrašujúci účinok, aby sa o podobný kúsok už hráči na trhu nepokúšali.

Toto tvrdím napriek tomu, že celá situácia okolo kartelu komplikuje výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest, pričom pred nami je ešte veľa úloh, ktoré musíme splniť. Ak by nás napríklad nebrzdili komplikácie, ktoré tento kartel spustil, už dnes by bolo rozostavaných najviac kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest v histórii Slovenska. Už dnes by sa pracovalo na výstavbe tunela Višňové, na ktorý Slovensko čaká už dlhé roky a rovnako ďalej by bola aj výstavba diaľnice D3 pri Žiline či R2 pri Zvolene.

Vylúčenie „kartelistov“ určite nebude pre trh jednoduché, sú totiž medzi nimi aj veľkí hráči ako Doprastav, Strabag, Inžinierske stavby Košice či Skanska. Na stavebný trh totiž nezadržateľne prichádza veľká vlna investícií do infraštruktúry. V tomto volebnom období plánujeme rozostavať viac ako 300 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, a začať s modernizáciou takmer 80 kilometrov železníc a tisíc kilometrov ciest I. triedy. Peniaze na tieto projekty máme. Ide len o to, aby na Slovensku mal kto stavať.

Ja verím, že na Slovensku je dosť šikovných ľudí a stavebný sektor sa stihne transformovať a preskupiť. Som si istý, že každý, kto na Slovensku pracuje v oblasti stavebníctva a podieľa sa na výstavbe infraštruktúrnych projektov, bude mať v najbližších rokoch prácu. Dokonca si myslím, že jej bude mať viac ako kedykoľvek predtým. A to aj napriek tomu, že zločin bude potrestaný spravodlivým trestom.

Ján Počiatek, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja

01 - Modified: 2006-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nitra po štvrťfinálovej dráme myslí na finále
01 - Modified: 2024-04-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Otázka, ktorá trápi ľudí už celé roky. Čo bude nasledovať, ak jedno zo zrastených dvojčiat spácha zločin? 02 - Modified: 2024-03-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Miriam zabil mexický kartel dcéru. Spravodlivosť zobrala do vlastných rúk, používala prevleky a sama vypátrala 10 členov gangu 03 - Modified: 2024-01-29 15:00:38 - Feat.: - Title: Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Učitelia a lekári sú pašeráci zbraní, ktoré schovávajú v nemocniciach 04 - Modified: 2023-12-14 16:03:02 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad vykonal neohlásené inšpekcie u podnikateľov v oblasti medicínskej diagnostiky 05 - Modified: 2023-09-27 13:00:00 - Feat.: - Title: V uliciach Mexika našli pohodené kusy tiel. Podľa polície ide o kartelové čistky
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 07:58