StoryEditor

Grécko, game is over. Alebo... Ibaže by nie

30.06.2015, 00:00
Rýchlosť, akou dokážu najnovšie reagovať Európa a MMF, je zarážajúca. A prinajmenšom neštandardná.

Posledné týždne sa tak naprieč Európou „tízovala“ jedna malá zaujímavosť. Yanis Varoufakis, grécky minister financií, je pomerne známy znalec teórie hier. A jednu takú malú – veľkú game hrá aj teraz s nami. Má to všetko dopredu dobre premyslené a dopadne to tak a tak. Posledný týždeň však ukázal, že momentálne zrejme najznámejší európsky motorkár asi až taký veľmajster nebude.

Možno sa postupné potápanie naozaj odohralo tak, ako sme to videli na tlačovkách a Twitteri. Medzinárodnému menovému fondu vytiekli nervy, vyškrtal pekne načerveno grécky návrh. Ministri financií sa naštvali na náhle ohlásené grécke referendum a povedali stačilo. Buď sa dohodneme do utorka, alebo nič. No a následne Európska centrálna banka povedala, že už Grékom nedá ani jedno nové euro. Takže ich, de facto, odstavila od peňazí. Jedna vec je však na tom zaujímavá: inak skostnatená Európa a MMF dokázali konať extrémne promptne. Tak promptne, ako doteraz zrejme nikdy. To je čudné. Ibaže... By to celé bolo trocha inak. A hry by tu hral niekto iný. Prečo?

1. Nové voľby. Tsipras a Varoufakis nie sú žiadni štandardní politici. Zrejme skutočne ani nevedeli, do čoho idú, keď Grékom sľubovali perpetuum mobile. Jednať s nimi a sprostredkovane so Syrizou je na európske pomery, povedzme, neštandardné a vyčerpávajúce. Gréci však chcú euro. Skĺbiť prípadný bankrot a euro je pomerne ťažké. A títo dvaja páni európsku menu v gréckych obchodoch, nepriamo naznačené, ohrozujú. Európa by možno aj rokovala ďalej. Možno. A možno len s niekým iným.

2. Testovanie. To Európa pozná. Celá záchrana Grécka bol taký malý testing, ako sa dajú upokojiť trhy. Povedzme si to úprimne: čo skutočne upokojilo trhy bola až Európska centrálna banka. Eurovaly mali svoju funkciu, ale na investorov veľmi nefungovali. Vyhodiť však niekoho z eurozóny, to už môže byť skutočne drahý projekt. Preto, prečo si to teda najskôr nevyskúšať nanečisto? Bez rizika. Zatiaľ to nie je bankrot, stále majú euro. Zatiaľ sú to stále iba slová.

Ten, kto tvrdí, že sme už na konci gréckej krízy, je pomerne odvážny. Ešte stále je tu 20 dní, kým príde na rad splatný dlh voči ECB. Dovtedy sú Gréci so splátkou stále len v omeškaní. Medzi tým môžu zbankrotovať, prijať drachmu. Môžu zostať a ísť po starom. Kto vie...

Dovtedy si môžeme len povedať, že to vyzerá na celkom slušnú hru. Ale na vyššom leveli, ako sme poznali doteraz. Odohráva sa online, v priamom prenose. A medzi tým, takmer nepozorovane, sa jedna taká malá, nadčasová, hrať prestala. Tá s titulkom: Ide nám v prvom rade o pomoc Grécku. Lebo nám na ňom záleží.

01 - Modified: 2007-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devízy
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 04:41