StoryEditor

Bol to pekný víkend

01.04.2014, 23:59
Dnes píše

V slnečnú sobotu po návrate z túry som si splnil svoju volebnú povinnosť. Volebný deň pokračoval večer po desiatej, keď som už s nedočkavosťou a so zvedavosťou sledoval živé volebné štúdio na televíznej obrazovke. Osobne som veril a očakával finálny výsledok v prospech Andreja Kisku. No napätie opadávalo len postupne. Tak ako sa sčítavali ďalšie a ďalšie volebné obvody a výsledky už začínali byť štatisticky relevantné. Aj tak ma však prekvapila jednoznačnosť výsledného sumáru. A to v zmysle početného rozdielu hlasov a víťazstva v takmer všetkých krajoch pre Andreja Kisku.

Som veľmi rád, že na Slovensku funguje demokracia, skutočne slobodné voľby a možnosť výberu v politickej súťaži. Áno, súhlasím, že tá demokracia je občas pokrivená alebo možnosť výberu kandidátov značne obmedzená. Často sa blíži k populárnej „voľbe menšieho zla“. Ale je to slobodná vôľa.

Veľa a rád cestujem a viem, že väčšia časť dnešného sveta nemá ani zďaleka takúto možnosť verejne vyjadriť svoj názor na veci. Preto ma opätovne prekvapuje, koľko ľudí na Slovensku sa dobrovoľne vzdáva svojho práva rozhodovať o spoločnosti a odmieta zúčastniť sa na voľbe. Svojou pasivitou odovzdávajú mandát aktívnej menšine, aby rozhodla aj za nich. Je veľké riziko, že „aktívna menšina“ si krok za krokom nenápadne a postupne nastaví mocenské nástroje tak, aby oslabila demokraciu vo svoj prospech a v neprospech pasívnej väčšiny. Preto je dobré, že slovenské voľby odmietli obsadenie všetkých kľúčových pozícií v štáte jednou stranou. Posolstvom prezidentských volieb by mal byť aj odkaz, že veci sa dajú zmeniť, keď občania aktívne používajú svoje ústavné právo rozhodovať. Možno tento odkaz bude motivujúci pre blížiace sa jesenné komunálne voľby.

Vidím pozitívne aj signály generačnej výmeny na našej politickej scéne. Myslím, že prišiel čas dodať aj novú obsahovo-ideovú politiku na pravej strane politického spektra. Určite to obohatí politickú súťaž a výsledkom konkurencie bude aj atraktívnejšia ponuka pre voliča. Bolo by dobré, ak si aj dodnes pasívni voliči budú vedieť vybrať z ponuky a nie len sa sťažovať a neproduktívne kritizovať status quo. Pretože možnosť voľby nesie so sebou aj zodpovednosť za rozhodnutie. Čoraz väčšia časť sveta nevlastní takú životnú úroveň a demokraciu, akú máme my u nás doma. Ďakujem za pekný víkend.

01 - Modified: 2006-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kováčik vo štvrťfinále zastúpil Kolníka
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 03:40