StoryEditor

Štát je najhorší hospodár

11.11.2013, 23:00

Výrok o štáte ako najhoršom hospodárovi som od pravicových politikov počul nespočetne veľakrát. Väčšinou tým sledovali svoj záujem čo najviac štátneho majetku sprivatizovať a zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti. Nemyslím si, že sa dá takto zovšeobecňovať. Na svete máme veľa úspešných štátnych firiem, a že to môže fungovať, sa ukazuje aj u nás.

Jedným zo strategických podnikov v rezorte dopravy je Slovenská pošta. Ide o najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku. Spoločnosť v týchto dňoch oslavuje 20. výročie, pričom v minulosti bolo skôr pravidlom ako výnimkou, že ku koncu roka prezentovali šéfovia pošty akcionárom červené čísla. Po sérii manažérskych opatrení, ktoré sme prijali, sa začínajú ukazovať prvé výsledky. Slovenská pošta sa po troch stratových rokoch dostáva do zisku, kde ju chceme udržať aj naďalej.

Táto správa je o to pozitívnejšia, že sme sa rozhodli zvrátiť plány bývalého vedenia a nejsť cestou prepúšťania zamestnancov. Práve naopak, intenzívne im hľadáme prácu nielen v oblasti tradičných poštových služieb, ale aj nepoštových. Okrem práce pre verejnú správu sa podľa svojej stratégie pošta snaží ponúknuť pobočkovú infraštruktúru na komerčné využitie.

Dnešná doba je, samozrejme, charakteristická vplyvom internetu, mobilných telefónov a ďalších moderných technológií. Svoje miesto v novej dobe si musí hľadať aj pošta. Som rád, že si jej manažment práve túto zmenu uvedomuje a snaží sa z nej vyťažiť. Okrem tradičných služieb sa pošta posúva aj do elektronického sveta a modernizuje svoje produkty. Na pošte dnes získate výpis z obchodného registra, čoskoro pribudnú listy vlastníctva, poštári začnú odčítavať plynomery a manažment pripravuje ďalšie služby. O dobrom smerovaní pošty svedčia aj jej predbežné hospodárske výsledky. Manažment dosiahol takmer nemožné – po troch rokoch výrazných strát dostal poštu naspäť do ziskových čísel. Pošta plánuje tento rok ukončiť so ziskom na úrovni dvoch miliónov eur. A to aj v čase silnejúcej elektronickej komunikácie a plne liberalizovaného trhu.

Verím, že kroky, ktoré podniká smerom k zákazníkom, sú dobré a že každý z nás bude túto spoločnosť právom vnímať ako lídra na slovenskom trhu poštových služieb.

Ján Počiatek, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja

01 - Modified: 2005-09-06 20:14:33 - Feat.: 0 - Title: Účet za tender: Rekordná pokuta pre rezort
01 - Modified: 2023-08-31 15:14:56 - Feat.: - Title: Matovičovi vyhrala voľby, no protikorupčná bublina spľasla. Čo je s majetkami Počiatka či Mečiara? 02 - Modified: 2022-05-08 21:20:14 - Feat.: - Title: Nebohý podnikateľ z kauzy emisných dotácií mohol byť kľúčovým svedkom, vedel by rozkryť vrchné poschodia 03 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 04 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 05 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 09:47