StoryEditor

Nečakané víťazstvá a porážky britských volieb

15.05.2015, 00:00

Výsledky volieb vo Veľkej Británii v mnohých smeroch otriasli základmi westminsterskej politiky. Priniesli totiž nielen tri drvivé porážky, ale aj dve víťazstvá najväčších rivalov na britskej politickej scéne. Zatiaľ čo úspech Škótskej národnej strany (SNP) prekvapil maximálne tak jeho rozsahom, úspech Konzervatívnej strany nad opozičnými labouristami doslova šokoval. Ďalšie tri prekvapenia volebnej noci boli totálny prepadák Liberálnych demokratov, bývalého koaličného partnera Konzervatívnej strany, trpká porážka labouristov Eda Milibanda, ako aj výsledky strany UKIP Nigela Faragea.

Škótska rebélia

Minulotýždňové voľby boli vo viacerých smeroch prelomové. Kontrast víťazstva Konzervatívnej strany v Anglicku a Škótskej národnej strany v Škótsku je výsledkom dlhodobo rozdielneho vývoja v týchto dvoch geografických celkoch. Vláda Margaret Thatcherovej spôsobila v Škótsku svojimi ekonomickými reformami neznášanlivosť voči pravicovej politike. To viedlo k snahám Škótov o väčšie právomoci, čo neskôr prinieslo myšlienku samostatnosti a minuloročné referendum.

Aj napriek tomu však bolo Škótsko tradične baštou labouristov, ktorí tu v minulých voľbách nazbierali 50 z celkových 59 kresiel. O päť rokov neskôr sa im ušlo už len jedno – čo značí, že ani anglická ľavicová strana nedokáže svojou rétorikou uspokojiť škótske sociálne cítenie. Škóti začínajú vnímať politiku inak, než im to umožňujú anglické strany. Chcú koniec škrtov, sociálne istoty a silnú verejnú politiku. To im však Angličania sľúbiť nevedia, pretože britskej politike dominuje téma stability a rastu. Zisk 56 z 59 kresiel, o ktoré sa uchádzali vo voľbách, dáva Škótskej národnej strane silný mandát tlačiť na väčšie právomoci, s ktorými sa bude Anglicko musieť vyrovnať.

Labouristi sklamali

To však bude o to ťažšie, že v Anglicku zasa získala silný mandát pravicová politika Davida Camerona. Ten sa teraz bude musieť snažiť dodržať sľuby ďalších reforiem, a zároveň utíšiť škótskych rebelov, ktorí sa netajili snahami zosadiť vo voľbách práva Camerona širokou koalíciou ľavicových strán. Čo môže staronového ministerského predsedu tešiť je fakt, že voľby priniesli trpkú porážku labouristov aj v Anglicku. Získali síce 15 kresiel navyše oproti roku 2010, no popri kolapse Liberálnych demokratov to bolo obrovským sklamaním. Labouristi si udržali iba tradičné industriálne oblasti na severovýchode a bodovali ešte vo veľkých mestách v strede Anglicka a v Londýne. Labouristi sa ocitli v situácii, keď sú pre Škótsko ľavicoví málo, zatiaľ čo pre Anglicko až príliš. Angličania ostali verní reformám a stabilite, ktorú Cameron vedel zabezpečiť. Čaká ich preto dlhá cesta k novej identite, ktorú chcú Británii ponúknuť.

Najväčšou témou bol však kolaps ich bývalého koaličného partnera – Liberálnych demokratov. Strana, ktorá kombinovala liberálnu politiku s centristickou až ľavicovou politikou bola v roku 2010 na výslní a ohrozovala dokonca tradičný väčšinový volebný systém (ktorý čelil referendu v roku 2011). No zatiaľ čo volebný systém odolal, podpora liberálov sa zosypala. Z 57 kresiel a 22 percent v roku 2010 tento rok získala iba osem – percent, aj kresiel.

Nádej pre nacionalistov

Zmiešaný výsledok zažil UKIP. Volebným ziskom 12,6 percenta sa stal treťou najsilnejšou stranou, no získala iba jeden mandát. Strana tak utrpela drvivú porážku. Tieto voľby ukázali, že majú potenciál a s referendom o vystúpení z EÚ, ktoré Britom sľúbil šéf konzervatívcov, budú mať aj námet na kampaň, ktorá bude určite silná. Táto téma však bude aj strašiakom pre celú úniu, ktorá sa tomuto divadlu bude musieť prizerať. Cameron bude tlačiť na ústupky a Európa bude musieť reagovať. Ak sa tak nestane, sama sa stane ďalším porazeným týchto volieb.

01 - Modified: 2007-06-01 11:47:47 - Feat.: 0 - Title: Kraulový trojboj po ôsmich rokoch aj s Moravcovou
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 08:33