StoryEditor

Čínskych investícií v Európe sa báť nemusíme

18.06.2014, 00:00
Aktuálna téma

Bratislavu nedávno navštívila delegácia čínskych firiem ochotných investovať do infraštruktúry. A vyvolala trochu hysterické reakcie. V tlači sa objavili odkazy na nešťastný pokus jednej stavebnej firmy postaviť v Poľsku cestu, ktorý nedopadol dobre. K Číňanom však treba byť féroví. Hlavný smer ich snáh nie je lacno niekde postaviť cestu. Potrebujú umiestňovať obrovskú hotovosť z obchodných prebytkov. Časť investuje ich suverénny fond, China Investment Corporation (CIC). Ďalšie financie poskytuje vláda nepriamo, napríklad cez svoju rozvojovú banku. No je pravda, že snahou zároveň často býva aspoň čiastočne v projektoch využiť čínske technológie či prácu.

Úspešné investície do prístavov

Číňanom sa investície do európskej infraštruktúry daria. Najväčšiu časť rotterdamského prístavu ovláda hongkonská Hutchinson Port Holdings, čo je vôbec najväčší globálny prístavný operátor. Dominantnú časť tradičného gréckeho prístavu Piraeus nedávno získala čínskou vládou ovládaná spoločnosť Cosco a je pravdepodobné, že dostane koncesiu aj na celý prístav. Investíciu si Gréci pochvaľujú, pretože spravila z Piraea najrýchlejšie rastúci prístav sveta. Cosco sa už nejaký čas snaží aj o investície do chorvátskej Rijeky. Tam je zhruba dohodnuté, že čínske banky poskytnú na rekonštrukciu prístavu úver do miliardy eur.

Aktívni sú najmä v Británii

Číňania ďalej investujú do letísk. CIC vlastní desatinu londýnskeho Heathrow. Čínska spoločnosť Beijing Construction Engineering Group (BCEG) sa nedávno zapojila do rozvoja manchesterského letiska. Je to typický príklad komplexného balíka, kde Číňania poskytujú časť financií a zároveň aj časť technológií pri výstavbe 67-hektárového administratívneho komplexu spojeného s letiskom. Pri jesennej návšteve premiéra Davida Camerona v Pekingu čínska strana oznámila pripravenosť investovať do britskej infraštruktúry až 50 miliárd libier. Najväčšia časť tohto balíka by sa mala týkať výstavby úplne novej vysokorýchlostnej železničnej trate Londýn – Manchester. Číňania vedia, že stavbu samotnú budú mať pod kontrolou britské firmy. Ale ako doplnok finančného balíka sa snažia získať kontrakty na postavenie prípojok k hlavnej trati. Samostatnou kapitolou je čínska investícia do jadrovej elektrárne Hinkley Point C. Na výstavbe a riadení sa v joint venture s francúzskou EDF bude podieľať aj China General Nuclear Power Company.

Potrebná je súčinnosť

Číňania pred dvoma rokmi ponúkli úverovú linku 10 miliárd eur aj pre infraštruktúru v našom regióne. Najväčší projekt zatiaľ predstavuje výstavba trate Záhreb – Budapešť a železničný obchvat Budapešti pre nákladnú dopravu. Hodnota tento rok dohodnutej investície bude okolo troch miliárd eur, pričom čínska strana nebude len financovať, ale aj stavať. O to, aby neboli vynechaní z hry, sa snažia aj susední Poliaci. Koncom minulého mesiaca silný záujem vlády o čínske financie deklaroval šéf ich agentúry pre podporu zahraničných investícií.

Je trochu škoda, že pri spracúvaní čínskych ponúk krajiny regiónu nespolupracujú. Výmena skúseností by bola užitočná napríklad z právneho hľadiska, pretože takéto masívne investície narážajú na problémy s interpretáciou pravidiel EÚ. Chce to jednotný postup pri ich vyjasňovaní.

V súvislosti s čínskymi peniazmi tiež pretrvávajú určité obavy. Treba uznať, že púšťať do regiónu čínske stavebné firmy je problematické a do veľkej miery zbytočné. Na druhej strane, určite miera rozumne manažovaných čínskych finančných investícií do dlhodobých projektov nemusí byť na škodu. Najmä, ak neprekážajú Britom či Holanďanom.

01 - Modified: 2006-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti výtvarného umenia
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 03:43