StoryEditor

Cezhraničným daňovým únikom odzvonilo

28.09.2015, 00:00
Po svoj právoplatný podiel na zisku nadnárodných spoločností si prichádza už aj slovenská vláda.

Pravidlá transferového oceňovania platné na Slovensku už jednoducho nemôžete ignorovať. Nemôžete sa ani spoliehať, že daňové úrady nič nezistia, alebo ak aj áno, váš prístup nespochybnia. Tieto časy sú už za nami a správcovia dane sa čoraz viac zameriavajú na transakcie medzi závislými osobami. Všetky transakcie, kde ceny nezodpovedajú cenám na trhu a znižujú základ dane spoločnosti, môžu byť správcom dane spochybnené.

Ďalším pádnym argumentom pre to, aby ste mali transferové oceňovanie v poriadku, je, že správca dane môže kontrolovať cezhraničné transakcie až desať rokov spätne. A to je obdobie dlhšie než bežná päťročná premlčacia lehota. Tlak zo strany národných vlád, aby dostali svoj podiel dane zo zisku vygenerovaného nadnárodnými spoločnosťami, je celosvetovým trendom. Zdá sa, že aj slovenská vláda je rozhodnutá dostať svoj právoplatný podiel.

Špecialisti na transferové oceňovanie, ktorí v súčasnosti pracujú na daňových úradoch, majú náležité znalosti a vedia dešifrovať zložité vnútroskupinové transakcie. Keď to porovnám so svojou prvou skúsenosťou s riešením otázok transferového oceňovania so slovenskými daňovými orgánmi spred vyše desiatich rokov, rozdiel je ohromujúci. Zvyčajne našli niekoľko aktív zaradených do nesprávnej odpisovej skupiny, pričom im ušli dôležitejšie skutočnosti spojené s transferovým oceňovaním. Spomínam si, ako správca dane spochybnil daňovú uznateľnosť nákladov na softvér, pretože užívateľským jazykom nebola slovenčina, ale angličtina. Zdôvodnil to tým, že softvér môže používať iba centrála vo Veľkej Británii, a nie subjekt na Slovensku, lebo Slováci hovoria po slovensky, a nie po anglicky. Boli sme v rozpakoch, ako túto záležitosť komunikovať klientovi, keďže indikovala vážny nedostatok odborných skúseností zo strany daňového úradu. V tom čase daňový úrad ešte nemal pracovníkov, ktorí sa špecializovali na transferové oceňovanie alebo absolvovali špeciálne školenia v tejto oblasti. Dnes však takých má.

Správne transferové oceňovanie je obzvlášť dôležité pre stredné až veľké subjekty, ktoré uskutočňujú transakcie so svojimi zahraničnými závislými osobami. Dnes je dôležité zabezpečiť nielen to, aby sa v transakciách so zahraničnými závislými osobami uplatňovali trhové ceny, ale musíte mať k dispozícii aj dôkazné materiály a dokumentáciu na ich preukázanie. Teda nestačí len jednoducho založiť túto dokumentáciu do archívu a zabudnúť na ňu, ale je potrebné, aby ste ju pravidelne aktualizovali tak, aby zohľadňovala zmeny cien, podmienok na trhu a zmeny v podnikateľskej činnosti. Zanedbanie tejto požiadavky vás bude stáť veľa času a peňazí. Otázkou totiž nie je, či príde kontrola na transferové oceňovanie, ale kedy príde.

Todd Bradshaw, Country Managing Partner, PwC

Citát: Otázkou už nie je, či príde kontrola na transferové oceňovanie, ale kedy príde.

01 - Modified: 2007-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rebrík -- FILMY (27. septembra)
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. máj 2024 10:46