StoryEditor

Štátne podniky rapídne rástli. Aj vďaka kríze

04.09.2015, 00:00
Nárast počtu veľkých firiem vo vlastníctve štátu zvýrazňuje dlhoročné výzvy

V posledných rokoch prejavuje slovenská vláda zvýšený záujem o vlastníctvo alebo kontrolu v súkromných spoločnostiach. Ide o globálny trend a rast štátnych podnikov sa v roku 2014 odzrkadlil aj v rebríčku FortuneGlobal500. V porovnaní s deviatimi percentami z roku 2005 zaznamenali do vlaňajška štátne podniky nárast až na 23 percent. Dôvodom je do určitej miery finančná kríza z roku 2008, keď vlády v rámci záchrany prevzali vlastníctvo podielov v mnohých krachujúcich súkromných spoločnostiach.

Globálni hráči

Významný nárast zaznamenali najmä štátne podniky v Číne, kde mnohé ašpirujú na pozíciu globálnych hráčov. Aj na Slovensku pozorujeme zvýšený záujem týchto štátnych spoločností pri hľadaní svojich investičných možností v Európe. Čína neustále vylepšuje svoj model štátneho podniku prostredníctvom reforiem zameraných na skvalitnenie riadenia, správy a ziskovosti podniku.

Účel, poslanie a ciele štátnych podnikov sú iné a súvisia s určitým aspektom verejných služieb, respektíve sociálnym poslaním. Preto ak chceme merať ich efektívnosť, musíme zhodnotiť nielen finančné výkony, ale aj ďalšie sociálne alebo strategické výhody, ktoré krajine prinášajú.

Slovenská vláda sa zamerala najmä na strategický energetický sektor. Príkladom je nedávna akvizícia SPP a náznaky, že by mohla zvažovať zvýšenie svojho podielu v Slovenských elektrárňach. Štátne podniky môžu zainteresovaným osobám priniesť skutočné hodnoty. Pre úspech slovenských štátnych podnikov bude však potrebné vopred jasne stanoviť účel a poslanie v nadväznosti na všeobecné finančné a sociálne ciele podniku.

Deklarované poslanie

Po druhé, pre dobré riadenie a správu podniku je skôr potrebný kvalifikovaný a skúsený manažment než len politicky prepojené osoby. Štátny podnik musí byť transparentný a za tvorbu hodnôt v súlade s deklarovaným poslaním sa musí zodpovedať slovenskej verejnosti. Skutočne prinesú štátne podniky ľuďom na Slovensku hodnoty alebo sa bude ich riadenie poberať nesprávnym smerom?

Toto je však v rukách vlády a správne riadený slovenský štátny podnik bude musieť prejsť dlhú cestu, aby sa obnovila spokojnosť verejnosti a dôvera v politikov a verejný sektor.

01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. máj 2024 20:36