StoryEditor

Únia podnikom pomáha. Reguláciami aj peniazmi

25.09.2014, 00:00
Diskusia v HN

Medzi podnikateľmi a v médiách často rezonuje názor, že EÚ prehnane reguluje a pre podniky je skôr prekážkou ako výhodou. Európska komisia reaguje na tieto výhrady a snaží sa zlepšovať podnikateľské prostredie bez zbytočného zaťažovania podnikov. Príkladom toho je zjednodušovanie legislatívy, stiahnutie viacerých návrhov, dopadové štúdie hodnotiace vplyv na podnikateľské prostredie, ale aj návrh, aby prvý podpredseda novej Európskej komisie zodpovedal za lepšiu reguláciu.

Prijímanie nových pravidiel

Pre slovenskú na export orientovanú ekonomiku je jednotný európsky trh mimoriadne dôležitý. Ten však nemôže fungovať bez pravidiel. V mnohých oblastiach je lepšie mať jeden súbor spoločných pravidiel ako neprehľadnú spleť 28 rôznych národných regulácií. Aj pre slovenských vývozcov je jednoduchšie, ak svoje tovary a služby prispôsobia jednotným pravidlám, bez toho, aby museli sledovať neustále sa meniace technické a obchodné normy každého zo štátov, s ktorými obchodujú. Ešte stále však existuje viacero oblastí, napríklad telekomunikačný trh, či trh so službami alebo energiami, ktoré je potrebné dobudovať a liberalizovať. A to si vyžaduje spoločné pravidlá.

Ako každá regulácia, aj tá európska ovplyvňuje podniky. Keďže návrhy nových pravidiel sú reakciou na existujúce problémy, podnety od občanov, spotrebiteľských organizácií a podnikov, komisia pri príprave európskej legislatívy potrebuje aj aktívne zapojenie sa podnikateľov. V uplynulých dňoch sa začala celoeurópska konzultácia o tom, čo očakávajú malé a stredné podniky od budúcej politiky EÚ. Cieľom je zlepšiť iniciatívu zákona o malých podnikoch, ktorá má malým a stredným podnikom zlepšiť prístup k financiám a trhom či lepšie nastaviť pravidlá týkajúce sa oneskorených platieb.

Prístup k trhom

Na zlepšenie prístupu na trhy členských štátov EÚ slúži Európsky portál pre malých podnikateľov s praktickými informáciami o možnostiach financovania, miestnych kontaktných bodoch či podmienkach podnikania v iných krajinách EÚ. Tento rok vznikol aj portál na podporu pôsobenia podnikov mimo krajín EÚ. Sieť Enterprise Europe Network ponúka podnikateľom pomoc pri hľadaní financií a obchodných partnerov či získavaní nových technológií. Zlepšiť prístup na trhy iných krajín majú aj rokovania o zónach voľného obchodu s USA, Japonskom, Kanadou či Indiou.

Prístup k financiám

EÚ podporuje podniky prostredníctvom širokej škály programov, z ktorých sa poskytujú úvery, záruky, rizikový kapitál a iné kapitálové financovanie. V súčasnosti ich na Slovensku sprostredkúva 10 bánk a 7 fondov rizikového kapitálu.

Minulý rok EÚ schválila prvý program zameraný výlučne na malé a stredné podniky: COSME (Európsky program pre konkurencieschopnosť podnikov) s rozpočtom 2,3 miliardy eur na obdobie 2014 až 2020. Sústreďuje sa predovšetkým na zlepšenie prístupu k financiám prostredníctvom podpory rizikového kapitálu a poskytovania záruk finančným sprostredkovateľom. Vďaka zárukám COSME rozšíri portfólio pôžičiek pre približne 330000 podnikov v Európe.

Konkurencieschopnosť podnikov závisí vo veľkej miere od inovácií a technologického know-how. EÚ podporuje výskum, vývoj a inovácie predovšetkým prostredníctvom programu Horizont 2020 s rozpočtom takmer 80 miliárd eur na obdobie 2014 – 2020. Pre slovenských podnikateľov majú veľký prínos aj európske štrukturálne a investičné fondy určené výlučne pre Slovensko. Komisia sa snaží, aby sa z celého balíka 15,3 miliardy eur čo najviac využilo na výskum, inovácie a na podporu malým a stredným podnikom.

Paleta možností je pestrá. Jej využitie závisí od aktívneho a zodpovedného zapojenia všetkých zainteresovaných: európskej úrovne, ale hlavne národných inštitúcií, bánk a samotných podnikateľov. Prvým krokom môže byť pozrieť si informácie na stránke Vaša Európa pre podnikateľov, kde sú uvedené aj možnosti financovania s podporou EÚ.

01 - Modified: 2006-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdokonaľovanie právneho vedomia
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 06:22