StoryEditor

Mikropodnikatelia z Bostonu

01.10.2014, 00:00

Ubytovanie v Bostone som hľadal na poslednú chvíľu. Využil som to na otestovanie zdieľanej ekonomiky a na jej porovnanie s klasickým modelom. Jednoducho povedané, keď vlastníte niečo, čo nevyužívate naplno, môžete to požičať alebo zdieľať s inými ľuďmi za odplatu, a tak si zvýšiť príjem. Strechu nad hlavou som začal hľadať cez službu Airnb. Chcel som bývať v srdci akademickej časti Bostonu a tou je Harvard Square. Z množstva ponúk som si rýchlo urobil úzky výber. Fajn, no a posledný krok je objednávka, ktorú som urobil pomocou recenzií od neznámych ľudí. Prvé poznanie je, že recenzie sú vďaka internetu veľmi užitočné a vplývajú na správanie zákazníka, čiže teraz na mňa.

Lietadlo pri prílete meškalo, takže som pociťoval miernu nervozitu, čo ak ma majiteľka môjho prechodného príbytku už nebude čakať. A hlavne som vedel, že takmer všetky hotely sú vypredané. Avšak ihneď, ako som svoju ubytovaciu aplikáciu spojil s jej neurónovou sieťou – internetom, objavila sa blikajúca sprava na displeji. Hannah, moja ubytovateľka, oznamuje, že síce šla na koncert, ale kľúče od izby sú ukryté v žltej čižme pred vchodovými dvermi. Žltú čižmu som našiel, kľúče vybral, dvere otvoril a bol som dnu. Musím povedať, že viac-menej všetko bolo také, ako prezentovala na stránke. Jedine v noci strašne hučala hlavná ulica pod oknom, ale po napísaní správy ma čakali štuple do ucha na nočnom stolíku. Veľmi nepomohli, ale bolo to milé. Poznanie druhé je osobná motivácia a riešenia aj bez manuálov.

Na prepravu po meste som okrem metra používal jedine Uber. Určite poznáte nový model taxislužby, proti ktorému sa na jednej strane organizujú protesty, na strane druhej sa rozširuje jeho používanie. Poctivý americký taxikár s váhou nad metrák mi bluesovo prifarbeným hlasom priblížil skúsenosti s Uberom. Nemusí platiť 400 dolárov týždenne za dispečing, pracuje vtedy, keď má čas a ceny na trhu sú dobré. Všetko to ešte bohato okorenil slovným folklórom ako „oh man“ a „sh..“, asi pre väčšiu autenticitu. Poznanie tretie je, že mikropodnikatelia môžu byť rovnocennou konkurenciou pre giganty, ktoré neefektívne distribuujú svoju službu alebo hodnotu zákazníkovi.

Treba si zvyknúť na novýinterfacezdieľanej ekonomiky, avšak ako zákazník musím vyjadriť spokojnosť s tým, čo som zažil a skúsil. Poznanie záverečné, akoby tento nový model vracal späť v čase možnosti pre mikropodnikanie a viac osobného kontaktu medzi zákazníkom a dodávateľom. A aby som nezabudol, zbiera recenzie aj na zákazníka...

01 - Modified: 2006-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 20:29